Expositie rare kurketrekkers

Wijnmuseum

Vanwege de vele enthousiaste reacties heeft het Nederlands Wijnmuseum gemeend de expositie “rare draaigevallen, kurken & trekkers” te verlengen tot het einde van het jaar.

Ik vraag me alleen af wat vele reacties dan betekent…

 Een grote collectie kurkentrekkers, kelnermessen, contraschroeven, vleugelhefbomen, alsmede kurkentrekkers, bestemd voor gebruik met twee, drie of vier vingers, zijn tentoongesteld. Ondanks nieuwe afsluitvormen als screwcaps en glass stoppers, wordt de kurk nog volop gebruikt.  Met regelmaat worden geavanceerde trekkers ontwikkeld die het ontkurken tot een fluitje van een cent maken.

De tentoonstelling is nog te bewonderen tot eind december 2007 van dinsdag tot en met vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur in het Nederlands Wijnmuseum aan de Velperweg 23 te Arnhem.   

Voor meer informatie:
Nederlands Wijnmuseum Arnhem
Telefoon: 026 – 4424042
www.wijnmuseum.nl                                      
[email protected]

Entree:

Per persoon € 3,00. Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding € 1,50

Achtergrondinformatie:

De eerste kurkentrekkers dateren uit de 17e eeuw. Voor de intrede van de kurk, werd de vloeistof met linnen proppen, houten stoppen of een laagje olie van de zuurstof gescheiden. Toen de kurk zijn intrede deed, werden kurken slechts tot de helft in een fles of kruik gebracht, zodat ze gemakkelijk met de hand verwijderd konden worden. Met de komst van de cilindervormige fles (rond 1730) – waarin de wijn liggend kon worden bewaard – kwam de vraag naar kurkentrekkers op gang. Omdat de kurk steeds verder in de hals van de fles werd geperst, evolueerde de kurkentrekker in de 18e eeuw van een klein voorwerp met een spiraal van slechts twee windingen, in een robuuste kurkentrekker met vier windingen.

De benodigde trekkracht bedroeg soms wel vijftig kilo, waardoor – vooral in Engeland, in de 19e eeuw – allerlei mechanische hulpmiddelen werden bedacht, die de trekkracht verlaagden of beter verdeelden. Vele ingenieuze machientjes – soms op een prachtige en humoristische wijze versierd – kunnen in het museum worden bewonderd. Hieronder bevindt zich ook de heer Schermerhorn’s bijdrage aan de mensheid (1868): een soort hengeltje met haak om de kurk weer uit de fles te vissen.

 

 

Lees ook:Kurkentrekkers
Lees ook:Nieuwe tentoonstelling in het wijnmuseum Arnhem
Lees ook:De Pulltaps kurkentrekker
Lees ook:Een goede kurkentrekker is het halve werk
Lees ook:Wijnmuseum neemt deel aan NL Doet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>