Nieuwe tentoonstelling in het wijnmuseum Arnhem

foto Gerth van Roden Fotografie

Het wijnmuseum in Arnthem heeft een nieuwe expositie: rare draaigevallen, kurken & trekkers.

Al sinds de opening in 1983 organiseert het Nederlands Wijnmuseum met enige regelmaat wisselende tentoonstellingen.

Ook nu is het museum er weer in geslaagd een bijzonder interessante tentoonstelling te organiseren over “rare draaigevallen, kurken & trekkers”. Met andere woorden het besteedt aandacht aan de ontwikkeling van de kurkentrekker. Een grote collectie kurkentrekkers, kelnermessen, contraschroeven, vleugelhefbomen, alsmede kurkentrekkers, bestemd voor gebruik met twee, drie of vier vingers, worden tentoongesteld. Ondanks nieuwe afsluitvormen als screwcaps en glass stoppers, wordt de kurk nog volop gebruikt. Met regelmaat worden geavanceerde trekkers ontwikkeld die het ontkurken tot een fluitje van een cent maken.

De eerste kurkentrekkers dateren uit de 17e eeuw. Voor de intrede van de kurk, werd de vloeistof met linnen proppen, houten stoppen of een laagje olie van de zuurstof gescheiden. Toen de kurk zijn intrede deed, werden kurken slechts tot de helft in een fles of kruik gebracht, zodat ze gemakkelijk met de hand verwijderd konden worden. Met de komst van de cilindervormige fles (rond 1730) – waarin de wijn liggend kon worden bewaard – kwam de vraag naar kurkentrekkers op gang. Omdat de kurk steeds verder in de hals van de fles werd geperst, evolueerde de kurkentrekker in de 18e eeuw van een klein voorwerp met een spiraal van slechts twee windingen, in een robuuste kurkentrekker met vier windingen.

De benodigde trekkracht bedroeg soms wel vijftig kilo, waardoor – vooral in Engeland, in de 19e eeuw – allerlei mechanische hulpmiddelen werden bedacht, die de trekkracht verlaagden of beter verdeelden. Vele ingenieuze machientjes – soms op een prachtige en humoristische wijze versierd – kunnen in het museum worden bewonderd. Hieronder bevind zich ook de heer Schermerhorn’s bijdrage aan de mensheid (1868): een soort hengeltje met haak om de kurk weer uit de fles te vissen.

In de oude wijnkelders wordt u verder bij het zien van de tientallen displays met levensechte poppen langs het proces van wijn maken en alles wat daar nog meer bij komt kijken geleid. U beleeft het verhaal van druif tot wijn. U ziet hoe de boer zijn wijnstokken verzorgt en van het druivensap prachtige wijnen maakt. U maakt in dit unieke stukje Frankrijk in Arnhem kennis met de rijke historie en cultuur van deze heerlijke drank.

Mocht u na het aanschouwen van zoveel moois en lekkers trek hebben gekregen in een goed glas wijn, dan bent u in het Wijnmuseum op de goede plaats.

De tentoonstelling is te bewonderen tot eind februari 2007 van dinsdag tot en met vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur in het Nederlands Wijnmuseum aan de Velperweg 23 te Arnhem.

Voor meer informatie:
Nederlands Wijnmuseum Arnhem
Astrid Donders
Velperweg 23, 6824 BC ARNHEM
Telefoon: 026 – 4424042
www.wijnmuseum.nl
[email protected]

Entree:
Per persoon € 3,00. Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding € 1,50

Lees ook:Expositie rare kurketrekkers
Lees ook:Kurkentrekkers
Lees ook:Wijnmuseum neemt deel aan NL Doet
Lees ook:Wijnmuseum gratis op 15 april
Lees ook:Ook de kurk industrie innoveert!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>