Tja, de eerste keer dat ik die vraag hoorde moest ik lachen.
Maar ik krijg die vraag toch echt regelmatig. Haha.
Nee.
Is het antwoord.
Ongefilterde wijn moet je niet filteren. Je moet gewoon proeven of je dat lekker vindt en daaraan je smaak bijstellen of niet.
De meeste wijnmakers filteren wijn om de wijn er beter uit te laten zien. Voor het gezicht dus. Daarnaast geeft het meer stabiliteit aan de wijn. Zoals de wijn in de wijngaard proeft, proeft hij ook bij jou omdat er geen theezakjes meer in hangen of minder gist in zit dat de wijn ontwikkeld.
Andere wijnmakers geloven dat je met filteren ook een deel van de smaak van de wijn eruit filtert. Die maken dus ongefilterde wijn. Vaak als variant van de normale wijn, want ongefilterde wijn is nog steeds niet erg populair. Of ben ik dat alleen die er niet van moet hebben?
Lees ook:Theezakjes in de wijn hangen
Lees ook:Verrassende VDQS
Lees ook:Verslag uit de wijngaard 25: November in Nederland, broeikaseffect?
Lees ook:Is de hoogte van een wijngaard van belang voor de smaak?
Lees ook:Vegetarisch drieluik in mei bij het Wijncoachingbureau
Moet wijn bewaard worden met het kurk een klein beetje meer naar beneden?
of is het het best om wijn gewoon plat liggend te bewaren?
wim
Wim.
DE KURK MOET VOCHTIG BLIJVEN, DUS GEWOON PLAT BEWAREN!
DE TEMPERATUUR TUSSEN DE 12 EN 15 GRADEN EN ZO KONSTANT MOGELIJK.
Enerzijds moet de kurk vochtig blijven om te voorkomen dat ze uitdroogt. Anderszijds moet er via de kurk wel lucht in de fles kunnen komen voor het rijpingsproces van de wijn.
Horizontaal leggen is dus het beste omdat dan beide wordt bereikt. Als je de fles met de kurk iets naar beneden zou leggen dan wordt de kurk helemaal afgesloten en kan er geen zuurstof meer bij de wijn komen.