Verslag uit de wijngaard 25: November in Nederland, broeikaseffect?

Broeikaseffect?

De wijn is uitgegist en de rode heeft zelfs zijn malolaktische gisting ook al lang gehad.

Voor diegene die dat laatste een angstaanjagend woord vindt even een uitleg.

Rode wijn heeft doorgaans veel minder zuur dan wit en rosé. Niet omdat de druiven minder zuur leveren, maar omdat door de eeuwen heen de wijnboeren ontdekten dat klanten zulke wijnen liever kopen en dus alles in het werk stellen de zuurgraad van rode wijn te verlagen.

Witte wijn en rosé hebben doorgaans meer zuur, omdat van die wijnen verwacht wordt dat ze frisheid leveren en dus bij warmer weer. Rosé heeft dus het meeste zuur en is met heet weer niet aan te slepen.

Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken.

Het mooist maar wel het moeilijkst is dit te laten gebeuren door de jonge wijn zelf, en wel ná de alcoholische gisting.

Voeger trad deze gisting soms per toeval in het voorjaar op wanneer de wijnen dus warmer werden.

De wijnboer ging dan al zijn wijnen met die wijn mengen zodat ze allen weer begonnen te gisten. Men vond het een magisch gebeuren.

Dankzij Louis Pasteur weten we nu dat het komt door aanwezigheid van bepaalde bacteriën. Deze worden tegenwoordig in het laboratorium bewaard en na de alcoholische vergisting aan de rode wijn toegevoegd. 

Doordat de oogst veel vroeger was dan gebruikelijk zijn de wijnen (wit,rosé en rood) van hun bezonken gist ontdaan. Dit vond al in november plaats. Normaliter is dat in december.

Dit is bij mij altijd een hele toer dit goed te doen, omdat mijn witte wijn uit 7 verschillende druivensoorten bestaat.

Elk ras vergist separaat. Middels peilen en berekenen moet van elke tank dus een bepaald gedeelte bij elkaar gepompt worden om de juiste door mij gewenste samenstelling te krijgen.

Mijn GSM staat dan uit en deur van de kelder op slot omdat ik dan niet gestoord wil worden.

Tussendoor moet de bezonken gist verwijderd worden en de tanks reinigen, omdat die nodig zijn om de wijn in te mengen.

Rode wijn vergist inclusief de schillen, dus die moet dan alsnog geperst worden en van zijn droesem worden ontdaan, hetgeen bij witte wijn voor de gisting plaats vindt.

Na al dit werk te zijn gebeurd moest weer de wijngaard in. Je zou denken om te gaan snoeien. Was dat maar waar.

Het plaatselijk planten van nieuwe druivenstokken.

Dit is sinds enkele jaren noodzakelijk geworden omdat ook het noordelijk gedeelte van Europa tegenwoordig wordt geplaagd met mediterrane ziektes.

Een zeer akelige ziekte is met name: ESCA. Hieraan gaan planten dood. Een plaag in Duitsland bijvoorbeeld.

Met name door deze ziekte worden in het zuiden de opbrengsten per ha steeds geringer, omdat er steeds minder planten in de wijngaard staan. En de consument maar denken dat dit komt omdat de oudere plant minder gaat produceren!!!

Helaas weet men nog niet exact wat de veroorzaker van deze ziekte is. Schimmel? Virus? Bacterie?

Gezond lijkende planten kunnen plotseling afsterven. Meestal in Augustus.

Wat ook vaak voorkomt is dat de plant aan een bepaald gedeelte afsterft. Daarom wordt het ook wel eens “Dead Arm Disease” genoemd.

Telkens als deze ziekte wordt geconstateerd hang ik een label aan de plant, zodat ik `s-winters kan zien welke planten vervangen dienen te worden.

Als je de stam dwars doorzaagt zie je een segment wat nog gezond lijkt. Vaak is dit slechts heel weinig.

Wijnbouwinstituten adviseren direct na de snoei de grote wonden in te smeren met desinfecterende snoeiwondbalsum.

Snoeien is al een groot werk en dan moeten we nu nog gaan schilderen ook?

Ik heb in 2006 een nieuw ontwikkelde bladvoeding uitgeprobeerd; in de hoop geen fungiciden nodig te hebben; en toen viel wel op dat die rotziekte bijna niet voorkwam.

Het heeft waarschijnlijk dus ook met de voeding van de plant te maken?

Als iemand weet wat de echte oorzaak van Esca is en weet wat te doen dit te voorkomen; dan verneem ik graag een reactie?

Het antwoord: “Die bladvoeding spuiten” weet ik dus al.

 

Met vineuse groeten,

Marius van Stokkom
Wijngaard De Linie

www.delinie.nl

Lees ook:Wondermiddel tegen droogte in de wijngaard
Lees ook:Vernielde eeuwenoude druivenstok loopt weer uit
Lees ook:Verslag uit de Wijngaard 9: November in Nederland
Lees ook:Verslag uit de wijngaard 24: November in Frankrijk
Lees ook:Druiven oogsten in een warme maand

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>