Is de hoogte van een wijngaard van belang voor de smaak?

Dat is nu een grappige vraag.

Er wordt vaak gesproken over de hoogte van een wijngaard (in de bergen). Hoog is goed vaak. Maar eigenlijk maakt het niets uit voor de smaak.

De druiven worden niet beter van hoogte. Hoogte betekent wel meer kou. Dus als je te hoog zit is het te koud… Maar over het algemeen geldt wel dat als druiven langzamer rijpen in het zonnetje en door een lichte kou niet te hard groeien, dat dit goed is voor de druiven en voor de wijn.

Je verlengt dus het groeiseizoen van de druif met kou en kou krijg je met hoogte, dus hoog is goed .

Maar eigenlijk is het belangrijker dat de druiven dan wel veel en directe zon krijgen. De zonzijde van de berg of heuvel is dus belangrijker dan de hoogte. Hoog en zonzijde is dus top.

En in het dal is meestal minder zon. Dus hoog is weer goed.

Hoger in de bergen wordt de grond ook anders. Meer stenen, minder voeding. Dan hebben de druiven meer stress en minder opbrengst. Voor een kwaliteitswijn is dat weer goed.

Dus hoog is weer goed.

Lees ook:Rode druiven geoogst bij Wijngaard De Wageningse Berg
Lees ook:Moët-Hennessy investeert in Chinese wijngaarden
Lees ook:Geproefd: Savia Viva Cava
Lees ook:Chileense proeverij geeft goed beeld
Lees ook:Wat is een “clos”?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>