Trendy: Chocolade en wijn

Chocolaaah !Een oprukkend fenomeen is het combineren van wijn en chocolade. Er zijn tegenwoordig zelfs meerdere assortimenten speciale “wijnchocolade” verkrijgbaar. Daarbij wordt over de gebruikte cacaobonen en het percentage cacao in de uiteindelijke chocolade net zo voornaam gedaan als over de gebruikte druiven voor wijn.

Net als bij druiven is een optimale rijpheid van de cacaobonen bij de oogst cruciaal. Alleen dan bevatten ze namelijk genoeg cacaoboter om de smaakcomponenten van de boon volledig te laten ontwikkelen. In tegenstelling tot topwijn is de duurste chocolade maar enkele dagen houdbaar na productie.
Maar was chocolade nu juist niet de grote vijand van wijn ?
Voor de meeste wijnen is dit inderdaad zo, omdat de tannine van de wijn niet samengaan met het bittere van de chocolade. Toch loont het de moeite om te experimenteren met de combinatie wijn-chocolade. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een minstens tien jaar oude cru uit de Rhône, bijvoorbeeld een Vacqueyras , Châteauneuf du Pape of Gigondas. Of een andere volle grenache-syrah combinatie waar de tannines versmolten zijn met de wijn. Ook een oude Sauternes of een gerijpte Beerenauslese kan goed met chocolade worden gecombineerd. Is dit allemaal té trendy, dan kun je altijd nog kiezen voor een klassieke combinatie van chocolade met Banyuls of een glas Port.

Lees ook:CHOCOA FESTIVAL
Lees ook:Slimmer door rode wijn mét chocolade
Lees ook:Goede cacao en chocolade staan 5 dagen centraal in Amsterdam
Lees ook:Chocolade en wijn kan zooo lekker zijn
Lees ook:Een glaasje madera.. bij de chocolade!

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Trendy: Chocolade en wijn

  1. k.haar

    Beste,

    Vanuit onze meterhoge chocoladefontein stroomt zalige Belgische chocolade, waarin men aardbeien, soesjes enz. kan dopen, zodat een heerlijke chocoladecreatie ontstaat.

    Wellicht een idee voor wijn, maar ik ben op zoek naar iemand die mij meer kan vertellen over de combinatie chocolade met bijvoorbeeld port of sherry.

    Ook een mogelijkheid voor bij de soesjes en aardbeien tijdens een dessertbuffet.

    Met vriendelijke groet,

    Klaasjan Haar
    Chocoladeval

      /   Reply  / 
    1. Marc

      Beste KLaasjan Haar,

      In Duitsland worden veel wijnproeverijen gegeven met chocolade en Duitse wijnen. Een trocken Dornfelder past goed bij veel soorten chocolade. Ik zou dit er eens bij proberen.

      Marc Schols

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>