Een glaasje madera.. bij de chocolade!

Collega Edith van Koken.blog, waar ik elke woensdag de inspiratie vandaan haal voor een speciaal bericht over wijn en eten, worstelt zich al een week door de zoete kookboeken. Het water loopt me af en toe in de mond. Taarten, cupcakes, crême brulée, van alles is al de revue gepasseerd. En deze week ook chocolade, met een recept van chocoladetosti’s. Nu zou ik bij de chocotosti’s geloof ik niet zo snel een glas wijn dringen, eerder een lekkere kop Darjeeling thee. Maar bij andere chocoladedesserts en vooral chocoladetaarten kan ik wel een mooie wijn aanraden. Of een serie wijnen, eigenlijk.

Want vaak combineren wat stevigere (rode) wijnen, soms zelfs versterkt, goed bij chocolade. Een klassieke combinatie is een mooie ruby port. Daarnaast lees je ook vaak dat Banyuls, een versterkte wijn uit Zuid-Frankrijk, met chocolade gecombineerd wordt. Inderdaad meestal ook een prima suggestie. Dan is er nog PX, zo zoet en stroperig dat het voor mij niet hoeft. Maar er zijn liefhebbers voor!

Mijn absolute favoriet bij chocolade is echter een glas Bual Madera. Jawel, datzelfde drankje dat door een of ander populair liedje zo’n belabberde naam heeft gekregen. Maar de madera’s van nu zijn top, zeker als je er een van Henriques & Henriques of Barbeito te pakken kunt krijgen.

Madera wordt gemaakt, de naam zegt het al, op het eiland Madeira. Er kunnen diverse druivenrassen gebruikt worden: sercial, verdelho, bual, malvasia bijvoorbeeld, maar ook tinta negra mole. Madera is niet altijd zoet: sercial en verdelho zijn droge soorten, bual en malvasia (malmsey) de zoete. Van tinta negra mole heb ik zowel zoete als droge versies op. Daarnaast zijn er nog diverse blends, meestal ook droog. Een bekende is Rainwater, van bijvoorbeeld de firma Henriques & Henriques.

Na persing en vergisting worden de basiswijnen meestal verhit, ofwel in ovens ofwel door de zon, en door die verhitting krijgt madera zijn heel aparte, notige smaak. Een kenmerk van madera is ook de hoge zuren. En door die frisse hoge zuren samen met dat notige combineren de buals en malmseys zo goed met chocolade.

Meer lezen over madera: ik schreef er al regelmatig over op Wijnkronieken, bijvoorbeeld hier.

Lees ook:Waar is de Madeira gebleven ?
Lees ook:Madeira my dear! Wat is Madeira?
Lees ook:Trendy: Chocolade en wijn
Lees ook:Madeira is ook wijn!
Lees ook:De wijnen koud voor de Oosterscheldekreeft

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Een glaasje madera.. bij de chocolade!

  1. Edith Dourleijn

    Hmmm, ik ga binnenkort dan echt die boeken maar eens induiken om iets met chocolade te maken. Weet nu wat ik erbij kan drinken!

      /   Reply  / 
  2. Mariella Beukers Auteur

    Als je adresjes nodig hebt, hoor ik het wel ;-)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>