In de boomgaard dineren

Het lijkt wel of bij onze Belgische buren de schrijfdwang is ontstaan, het ene na het  andere leuke wijnartikel ontspringt op knack.be. Dit keer wat hulp bij het kiezen voor wijnen bij het diner!

Gisterenavond werden wij zeer getrakteerd op een dineetje in de boomgaard, onder de appelbomen en tussen de scharrelende kipjes. De gastheer en gastvrouw hadden het hier boven genoemde Belgische artikel echter geenszins nodig, want zij pakten enorm uit en ons enorm in!
Wat een feestje was dat  daar in Loenen! Verrukkelijk gegeten en vanaf aankomst tot vertrek in de wijnwatten gelegd, als begeleiding van exquise hapjes tot een simpel, maar zo lekker dessert. Simpel in eenvoud. Eenvoud is kracht!
Even in het kort  uit de school klappen:

Aperitif met  een  van onze lievelingsroséwijnen  ‘Perle de Roseline’ uit de Provence ( wijn van het jaar in 2009 bij de verkiezing van de Wine and Food association).  Mooie kleine amuselepels erbij met o.a forel,  abrikozen, echte Franse worstjes, beetje blauwschimmel en allemaal buiten! Schaapjes blatend op de achtergrond, poes loom uitgestrekt voor de grote glazen kas.
Enfin, de eerste gang erin!  Gekarameliseerde appeltjes en tranches gebakken ganzelever, kort om en om, met daarbij, alsof ze wisten dat ik vrijdag naar de Loire ga en hier in de buurt zal komen, een Domaine de la Poterie 2007 Coteaux du Layon. 100% Chenin blanc, met de hand geoogst en vervolgens vergist in Barriques waar ze ongeveer 5 maanden lang in rond gezwommen hebben. Een wijn die zomaar 30 jaar oud kan worden. Maar hier niet, vrees ik…

Mooie neus, zwoel en mondvullend, en een lange afdronk, met een zekere fraicheur.
De koude komkommersoep zette alles op zijn plaats, verfriste de mond en de maag om ruimte te maken voor een moojte gegrilde zalm, Hollandse asperges  weg te spoelen met een Riesling, Mozel van Markus Molitor. Fijne zuurgraad, citrus en  een zekere mineraliteit. Perfect en alles met een trio kipjes die om ons heen scharrelden en goedmoedig toeknikten.  De finale, fris, lente, aardbeien met Pol Roger in het glas….aromatisch en fris, mooie partner voor de aardbeien met clotted cream. Het was voor mij oudejaarsavond, dus eindigen met Champagne, luidde zoals altijd ‘een nieuw begin’ in! Ik heb er zin in! Zo’n zomeravond moet je koesteren!

Lees ook:Carrefour verkoopt wijn van Belgische wijnmakers in Frankrijk
Lees ook:Winkel met Belgische wijnen geopend
Lees ook:Zeven kleine dwergen in yuppenland
Lees ook:Ploppende kurken
Lees ook:E-book over Belgische wijn verschenen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>