Wanneer begint de oogst?

 

Suikergehalte bepalen met een refractometer

Een mooie stukje uit de Nieuwsbrief voor consumenten van het Wijninformatiecentrum, over het bepalen van het tijdstip van de oogst.

Hoe bepaal je als wijnboer wat het optimale moment van rijpheid is om je druiven te plukken? Je kunt het suikergehalte meten, in de wijngaard zelf met een refractometer – een apparaat om het zogeheten mostgewicht snel in de wijngaard zelf te meten door gebruik te maken van de breking van het licht – of in het laboratorium. Ook kun je druiven proeven en er daarbij op letten of de pitjes in de druif voldoende bruin gekleurd zijn en hun bitterheid kwijt zijn.

In alle gevallen gaat het om steekproeven. Het komt echter heel vaak voor dat druiven binnen een en hetzelfde perceel niet gelijktijdig dezelfde mate van rijpheid bereiken. Dat gebeurt wanneer er verschillen in de bodemsamenstelling zijn. En op de ene plaats kan een bodem beter water vasthouden dan op een andere. Wanneer je dan toch in een keer zo´n volledig perceel oogst, krijg je te maken met fruit van ongelijke kwaliteit.

Rijpe druiven
Nauwkeurig(er) oogsten, gericht op de beste rijpheid per stok en in verschillende plukgangen, kan resulteren in een betere wijn. Maar hoe bepaal je al die gradaties van rijpheid binnen een wijngaard? Het 21eeeuwse antwoord op die vraag komt van satelliettechniek. Hoog vanuit de lucht maakt het systeem infraroodopnames van het bladgroengehalte van de bladeren. Op grond daarvan kan de exacte mate van rijpheid van de druiven bepaald worden, die er zelf dus niet meer aan te pas komen. De satelliet brengt het volledige oppervlak van een wijngaard in kaart met een nauwkeurigheid tot op 4 vierkante meter. Dat is nauwkeurig genoeg om de kleinste variaties binnen een perceel te signaleren. De kosten per hectare vallen mee. Ze bedragen 50 à 70 euro en kunnen gemakkelijk terugverdiend worden met een superieure kwaliteit van de wijn.

Bron: Nieuwsbrief WIC voor consumenten, René van Heusde

Hoe bepaal je als wijnboer wat het optimale moment van rijpheid is om je druiven te plukken? Je kunt het suikergehalte meten, in de wijngaard zelf met een refractometer – een apparaat om het zogeheten mostgewicht snel in de wijngaard zelf te meten door gebruik te maken van de breking van het licht – of in het laboratorium. Ook kun je druiven proeven en er daarbij op letten of de pitjes in de druif voldoende bruin gekleurd zijn en hun bitterheid kwijt zijn.In alle gevallen gaat het om steekproeven. Het komt echter heel vaak voor dat druiven binnen een en hetzelfde perceel niet gelijktijdig dezelfde mate van rijpheid bereiken. Dat gebeurt wanneer er verschillen in de bodemsamenstelling zijn. En op de ene plaats kan een bodem beter water vasthouden dan op een andere. Wanneer je dan toch in een keer zo´n volledig perceel oogst, krijg je te maken met fruit van ongelijke kwaliteit.

 Rijpe druiven
 Rijpe druiven

Nauwkeurig(er) oogsten, gericht op de beste rijpheid per stok en in verschillende plukgangen, kan resulteren in een betere wijn. Maar hoe bepaal je al die gradaties van rijpheid binnen een wijngaard? Het 21eeeuwse antwoord op die vraag komt van satelliettechniek. Hoog vanuit de lucht maakt het systeem infraroodopnames van het bladgroengehalte van de bladeren. Op grond daarvan kan de exacte mate van rijpheid van de druiven bepaald worden, die er zelf dus niet meer aan te pas komen. De satelliet brengt het volledige oppervlak van een wijngaard in kaart met een nauwkeurigheid tot op 4 vierkante meter. Dat is nauwkeurig genoeg om de kleinste variaties binnen een perceel te signaleren. De kosten per hectare vallen mee. Ze bedragen 50 à 70 euro en kunnen gemakkelijk terugverdiend worden met een superieure kwaliteit van de wijn.

Lees ook:Goede oogst 2007 in Pay ‘dOc
Lees ook:Oogstbericht 2006: Californie: 3 weken te laat
Lees ook:Vroege oogst door mooie weer
Lees ook:Ligging, ligging, en eigenaar
Lees ook:Uitstekend wijnjaar 2010 in Elzas

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>