Uitstekend wijnjaar 2010 in Elzas

In de Elzas was 2010 een oogstjaar dat zijn weerga niet kent! Ondanks de moeilijke weersomstandigheden tijdens de periode dat de druiven zich aan het ontwikkelden waren, zijn de producenten tevreden over de kwaliteit van de wijnen. De eerste resultaten vertonen in alle gevallen een opvallende frisheid en een mooie typiciteit. De opbrengsten waren echter wel een stuk lager dan normaal.

Groeiseizoen
Vanaf 20 december 2009 zijn in de omgeving van Colmar extreem lage temperaturen gemeten tot wel 20 graden onder nul! Jonge percelen, vooral beplant met het druivenras  gewurztraminer, zijn zwaar getroffen door het bevriezen van knoppen. Dit heeft gevolgen gehad voor het uitbotten; alle planten liepen een vertraging op van drie weken. De koele en regenachtige periode duurde nog voort tot in mei. Pas tegen het einde van deze maand zorgden hogere temperaturen ervoor dat een deel van de achterstand kon worden ingelopen. De bloei zette rond 20 juni in en nam erg veel tijd in beslag vanwege het ongelijkmatige uitbotten als gevolg van de vorst.

De bestuiving raakte door de relatief lage temperaturen aan het begin ervan verstoord en bracht zodoende coulure (bloesemval) en millerandage (ongelijkmatige trosvorming) met zich mee. Vervolgens zorgden de zeer hoge temperaturen begin juli voor een versnelling van de rijping en voor een begrenzing van gezondheidsrisico´s in de wijngaard. Bij het naderen van de oogst bevestigden de verschillende controles van de rijpheid een goede stijging van de hoeveelheid suiker in de druiven bij een hoge zuurgraad. Als gevolg van het chaotische weer varieerde de rijpheid echter sterk van perceel tot perceel. Controle over de groeikracht van de stokken maakte het mogelijk om aanvallen van botrytis in bedwang te houden.

Oogst
Tijdens de pluk keerde na 15 september het optimisme terug door toedoen van  zonnig en droog weer. Eindelijk! De zuurgraad ontwikkelde zich gunstig. Ook kwamen de suikerwaarden hoog te liggen omdat de stokken maar weinig belast werden. De wijnen van het oogstjaar 2010 zullen daarom een fris en intens fruitig karakter hebben, wat een goed voorteken is voor de opvoeding van bewaarwijnen.  In het hele gebied en bij sommige druivenrassen in het bijzonder zijn de opbrengsten erg laag uitgevallen..

Kwaliteit
Ook al is het moeilijk om bij dit jaar te generaliseren, hierbij toch wat eerste indrukken uit de kelder. De Crémants zijn heel levendig. Muscat en Pinot Blanc zijn bijzonder fruitig en knisperend fris. Pinot Noir beschikt over veel fruit en vooral veel kleur als gevolg van een zeer goede extractie. Bij de Gewurztraminer waren de opbrengsten dit jaar uitzonderlijk laag, maar de wijnen hebben wel fantastisch fruit en een grote rijkdom, die uitgebalanceerd is door de voor het jaar karakteristieke frisheid. Pinot Gris wist te ontsnappen aan gezondheidsrisico´s en is vaak uitgesproken fruitig. De met het weer verbonden problemen hebben eveneens invloed gehad op de opbrengsten bij Riesling. Die zijn eerder aan de lage kant en wisselend per sector. De Rieslings vertonen de nodige citrusaroma´s en worden al evenzeer gekenmerkt door frisheid. Gelet op de voor de ontwikkeling van edele rotting niet zo gunstige weersomstandigheden in het naseizoen en gelet op de over hel algemeen lage opbrengsten, blijft ook de hoeveelheid Vendanges Tardives en Sélections de Grains Nobles dit jaar beperkt.

Het volume van de oogst 2010 voor alle AOC´s samen zal minder dan een miljoen hectoliter bedragen, zo´n 20 procent lager dan in de vorige jaren.

Bron: Persbericht Vins d’Alsace

Lees ook:Oogst in de Alsace in 2013
Lees ook:Oogst 2010 Oostenrijk: happy end, maar kleine hoeveelheden
Lees ook:Oogst 2011 in de Elzas: fruitige wijnen
Lees ook:Oogstjaar 2012 in de Alsace
Lees ook:Oogstbericht uit Chili

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>