Ron Andes MV nieuwe voorzitter Wijnacademie

Per 1 januari 2012 zal Ron Andes MV de voorzittershamer van de Wijnacademie overnemen van Ben van Zweden. De Wijnacademie in Maarn is de enige officiële opleider op SWEN-3 niveau en daarmee de hoogste gedistilleerd- en wijnopleider van ons land. Twee jaar geleden is de Wijnacademie gestart met het begeleidingstraject naar het examen van Magister Vini. De belangstelling voor erkende professionele drankenopleidingen is het afgelopen jaar weer toegenomen.

Vernieuwde liquoristenopleiding
Het aantal wijnliefhebbers groeit ieder jaar en daarmee het aantal cursisten. Naast Vinoloog verzorgt de Wijnacademie de opleiding tot Liquorist. In samenwerking met de Koninklijke SlijtersUnie is hiervoor een geheel vernieuwde opzet tot stand gekomen. Het cursusboek is volledig herschreven en het animo onder slijters stijgt. De cursus is dit jaar volledig volgeboekt. ‘In de wijnwereld tel je pas mee als je Vinoloog van de Wijnacademie bent, hetzelfde geldt voor een Liquorist’, aldus Andes. De nieuwe drank- in horecawet biedt kansen voor de branche. Van een slijter, maar ook van zijn medewerkers wordt verwacht dat zij ‘alles’ weten en over een behoorlijk kennisniveau van dranken beschikken.

Andes MV
Andes werkte in de 80-er jaren als wijnadviseur en is sinds 1988 Vinoloog van de Wijnacademie. In 1996 verruilde hij het verkoopvak voor dat van inkoper en bezocht met grote frequentie ´s werelds bekendste wijnstreken. In 2004 werd hij Nederlands eerste Magister Vini. Twee jaar later begint hij voor zichzelf en richtte ‘Flying Wine Buyer’ op, de spil tussen inkoop en verkoop. Hiervoor behaalde hij de titel Register Wijntaxateur en Makelaar. Daarnaast verbreedde hij zijn werkterrein met diverse bestuursfuncties. Als voorzitter van de Koninklijke SlijtersUnie boekte hij o.a. succes met zijn lobby voor het wettelijk mogelijk maken van het proeven bij de slijter.

Van Zweden
Van Zweden zelf volgde in 1991 Theo Hooy op als voorzitter van het Bedrijfschap Slijters en als zodanig ook van de Wijnacademie. In 1995 verzelfstandige de Wijnacademie in een Stichting en werd daarmee losgekoppeld van het Bedrijfschap. De Wijnacademie is zowel voor de wijn- als de gedistilleerdbranche belangrijk. De opzet is steeds meer geprofessionaliseerd en dat heeft blijvende aandacht nodig. De blijvende aandacht vraagt veel energie en daar ontbreekt het de huidige voorzitter vanwege zijn gezondheid aan. ‘Sinds 1995 is er veel veranderd’, aldus Van Zweden, ‘begonnen we ooit met wat stencils, nu is de theorie in omvangrijke boeken verankerd’. Met vertrouwen geeft hij het stokje over aan Andes die het juiste profiel heeft voor de functie.

Voor informatie: www.wijnacademie.

Lees ook:Inspirator en regisseur
Lees ook:Liquoristen opleiding biedt kansen. Vijftien nieuwe drankexperts in Nederland
Lees ook:Wijnopleidingen nemen vlucht in Nederland
Lees ook:Proeven bij de slijter toegestaan!
Lees ook:Nieuwe voorzitter examencommissie De Wijnacademie [Persbericht]

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>