Boekendag #2: Herinneringen van Hema-wijninkoopster

Tot voor kort  bepaalde inkoopster Cisca Breedijk wat er bij de Hema aan wijn aangeboden werd. In 2010 gaf zij haar carrière echter een andere wending, en vertrok ze bij de Hema. Cisca schrijft nu onder andere columns voor het tijdschrift Winelife.  Gelukkig heeft zij ook haar herinneringen aan de Hema-tijd in een sappig boekje vastgelegd. De titel is wat vreemd, vind ik zelf – Wie laat ons omfietsen naar de Hema? – maar de verhalen zijn geweldig leuk om te lezen. En en passant steek je ook nog een boel op over wijn, want Cisca kan goed uitleggen en gebruikt geen enkele ingewikkelde wijnterm.

Cisca neemt ons mee  op reis langs allerhande producenten in verschillende landen, stuntelt over de Vinexpo wijnbeurzen, begaat talloze vineuze flatters, maar leert ook een boel en vertelt ons daarover met veel humor en zelfsport. Zij weet vervolgens wel de wijnverkopen van de Hema op te vijzelen en uitstekende wijnen binnen te halen. Ze geeft je een kijkje achter de schermen van de wijninkoop van een groot bedrijf, en leest waaraan etiketten in Nederland blijkbaar moeten voldoen om een fles wijn te laten verkopen. Je schrikt weer eens van de typisch Nederlandse koopmentaliteit ‘Hoe goedkoper hoe liever’ en leeft mee met Cisca als zij op een jetski van Bordeaux naar de monding van de Gironde wordt vervoerd (een forse afstand, kan ik je verzekeren).

Alle liefhebbers van een goed glas wijn en een lekker leesbaar verhaal kan ik aanraden: kopen dat boek. Het kost € 17,90 en is verkrijgbaar in de boekwinkels. Uitgever is Carrera.

Op Wijnkronieken binnenkort een uitgebreidere bespreking.

 Meer boeken tref je op de boekenpagina van Wijn.blog.

 

Lees ook:Cisca Breedijk naar TOT-PR
Lees ook:Vrouwelijke wijnschrijvers in opmars…
Lees ook:De HEMA verkoopt nu wijncursussen
Lees ook:Britse regering verkoopt dure wijnen
Lees ook:Boekendag #1: Rainbow Wijngids op Koken.blog

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>