Verslag uit de wijngaard 31

Joep Graler is wijnboer in Frankrijk en houdt ons op de hoogte van zijn leven…

In een volledig veregend 2008 voor wat ongeveer heel frankrijk betreft, heb ik, helaas weer, de uitzondering van extreme droogte mogen proeven voor het vierde jaar achtereen. Vanaf 1 januari tot en met de oogst viel er 100mm….waarvan tijdens het groeiseizoen: O mm!!

Gelukkig wortelen de wijnstokken in mijn gebied erg diep, er was dan ook geen sprake van stress hydrique in de vorm van rijpingsstilstand, maar jaar na jaar beginnen de stokken nu toch echt last van de droogte te krijgen: de mest composteert niet, de stok heeft dus niets te eten.

De zomer was niet bepaald heet, eigenlijk erg gemiddeld, maar door de droogte was er nauwelijks tot geen druk van schimmelziekten: phytosanitair is er niet gespoten tegen mildiou, en afhankelijk van de percelen tussen de 0 en 4 behandelingen tegen oïdium. Ongehoord!
Eveneens ongehoord: de gemiddelde opbrengst per hectare: 10 hectoliter! 50% van een normale oogst!

De oogst begon op 5 oktober met de witte wijnen en de rosé. Witte en grijze carignan voor de witte wijnen, Grenache en blauwe carignan voor de rosé.

Gezien de rendementen mag het duidelijk zijn dat structuur en concentratie aanwezig zijn. Een totale zuurgraad van rond de 6 gram per liter tijdens de oogst zorgt voor een uitstekend evenwicht, bij een densiteit van boven de 1100 öe°

De laatste druiven werden 2 november binnengehaald. Het gaat hier om een gepasserilleerde Chenanson met een potentieel alcoholgehalte van iets meer de 19% die gebruikt wordt om een Vin Naturellement Doux te maken ( in tegenstelling tot de Vin Doux Naturel, die niet Naturel maar gemuteerd is).

Het persen begint deze week, de malolactische gistingen zullen pas tegen de zomer beginnen. Het is dus te vroeg voor een definitieve mening, maar op de quantitiet na, lijkt het in alle opzichten een groots, danwel zeer groots jaar te worden!
 
Foto: Pigeage van de syrah
 
Groeten, Joep Graler
 

Lees ook:Verslag uit de wijngaard 24: November in Frankrijk
Lees ook:Verslag in de wijngaard 26
Lees ook:Verslag uit de wijngaard: Augustus in Frankrijk
Lees ook:Wil je ook druiven plukken?
Lees ook:Verslag uit de wijngaard 19: Mei in Frankrijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>