Verslag uit de wijngaard: Augustus in Frankrijk

Vorige maand nog druk aan het bottelen en snoeien, nu lekker aan het genieten van de rust: Joep Graler is een Nederlandse wijnboer in Frankrijk en doet hier verslag van de activiteiten in augustus:

Is een rustige foto: geen werk meer in de wijngaard, het spuiten is voorbij sinds de laatste beurt 20 juli, het wachten is dus op de rijpheid van de druifjes, hetgeen ik verwacht per begin oktober. De oogstploeg is voor de 2de oktober bij elkaar geroepen. De laatste tijd bestaat het werk dus hoofdzakelijk uit beurzen en commerciële afspraken, en voor deze week uit het bottelen van de 2005, althans, voor wat de rode wijnen betreft, de witte en de rosé waren voor de maand mei, maar zijn inmiddels nagenoeg op…

Het weer was overigens perfect hier in augustus, in tegenstelling tot nagenoeg heel Frankrijk, waar het verder te koud en te nat was, heb ik slechts 15 augustus een buitje van 10 mm gehad, verder droog en zonnig weer.
Voor wat de rijpheid van de aankomende oogst betreft, wordt het een moeilijk jaar qua vinificatie. De Cooperatie in het dorp is 2 weken geleden al begonnen met de oogst, de eerste druiverassen zaten op 12% potentieel alcoholgehalte. Voor mij is echter de hoeveelheid suiker niet de maatstaf, maar het evenwicht in de druif (en daarmee later ook in de wijn). Dat evenwicht is er nog lang niet, de hoeveelheid zuren is nog veel te hoog, en aangezien ik tegen het chemisch ontzuren ben is dat alvast één reden om nog te wachten. De tweede reden is dat de tanninen (looizuren) en de kleurstoffen nog niet rijp zijn, hetgeen bij nu oogsten wijnen gaat opleveren met een sterk vegetaal character en veel stroeve, te strakke tanninen, gepaard met te weinig fruit. Een gebrek aan balans en kwaliteit dus…

Gezien de droogte van het afgelopen seizoen zijn de druiven heel klein gebleven, in sommige gevallen zijn de druiven amper groter dan een erwt… haal daar dus de schil vanaf en de 2-3 pitten eruit, dan weet je dat er erg weinig sap in de druiven zit. Kortom: al ingrediënten voor een zeer geconcentreerde wijn…

Domaine des Trois Orris
Joep Graler
Mas Llossannes
Route de Marçevol
66320 Tarerach

tel: + 33 6 75 02 51 00
fax: + 33 4 68 05 29 19
mail: [email protected]

Lees ook:Verslag uit de wijngaard 6: Oktober in Frankrijk
Lees ook:Verslag uit de wijngaard 23: De oogst in Nederland
Lees ook:Verslag uit de wijngaard: Juli in Frankrijk
Lees ook:Goede oogst 2007 in Pay ‘dOc
Lees ook:Verslag uit de wijngaard: Juni in Frankrijk

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Verslag uit de wijngaard: Augustus in Frankrijk

 1. gregor.thissen

  hey Joep,

  een lekker ontspannen stukje. leuk!

    /   Reply  / 
 2. Alex. Brouwer

  Ha Joepes,

  Na ettelijke lekkere flessen-2003 (aanrader!) beginnen wij wel erg nieuwsgierig te worden naar 2004 en natuurlijk 2005, maar bewaar ook nog wat wit en rosé……..!

  Gr. De Brouwers

    /   Reply  / 
 3. femke

  Hey Joep,

  Leuk stukje! Mooie foto ook. De rose was heerlijk. Ben heel beniewd naar de witte, nog steeds niet geproefd. Pap heeft hem nog.
  Verder alles goed? De 2003 is ook nog steeds goe te drinken, zeker bij het herfstige weer, wat we af en toe hebben. Gisteren prachtige mist met zonsondergang op de fiets….uitzicht over Geuldal…… bospaddestoelen-geuren….niet verkeerd om zo van werk naar huis te fietsen!
  Liefs, Femke

    /   Reply  / 
 4. femke

  benieuwd natuurlijk met een u!!! En goed met een d. ANder toetsenbord dan ik gewend ben….

    /   Reply  / 
 5. Glijb

  Continue commme ca mon pote !!!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>