Verslag uit de wijngaard 6: Oktober in Frankrijk

Oogst

 

Joep Graler is Nederlandse wijnboer in Frankrijk.

Hij doet iedere maand verslag van de activiteiten en het weer in de wijngaard.

Vorige maand heeft hij overgeslagen. Door de drukte van de oogst had hij geen tijd. Deze maand maakt hij het goed met weer een leuk verslag!

Hoe ging het oogsten, Joep?

Hai Hans,

Sorry van afgelopen maand, erg druk met oogst/vinificatie en daarna achterstallig papierwerk.

Wat dus in de wijngaard in oktober: Oogst!!!
Dat is laat voor zuid-franse begrippen, maar er zijn dan ook niet erg veel wijngaarden op 600 meter hoogte. Willen we dus rijp plukken, zullen we geduld moeten hebben, en hopen dat de najaarsregens niet te vroeg komen.
Nu, de eerste dagen van november, is het weer nog steeds stralend, de laatste dagen van oktober eindigden met middagtemperaturen van 30°, de winter is nog ver, zij het dat het merendeel van het blad inmiddels van de wijnstokken af is.

Wat brengt ons de oogst van 2006? Een altijd belangrijke vraag, die ditmaal op 2 wijzen belicht wordt:

Allereerst de menselijke kant. Deze resulteert sinds het begin in het weerzien met een hoop vrienden, dit jaar voor een groot deel afkomstig uit Nederland, velen oud-hotello's uit Maastricht, die een paar dagen "gastarbeider" speelden. Verder natuurlijk de kern van de ploeg: vrienden uit Frankrijk, en voor wat de enkele nieuwelingen betreft: vrienden van vrienden.
Alle ingrediënten dus voor een "sociale" oogst, hetgeen noodzakelijk is omdat we 2-3 weken allemaal in een tentje op elkaars lip leven, koken in een garage, en eten onder een afdak waar normaal gesproken het landbouwmateriaal staat.
De enkele douche is in m'n mobil'home, idem voor het enige toilet. Fijn om met meer dan 20 man te zijn!
En jawel, 't was wéér feest! Buiten het werk om dan…..

Hetgeen ons direct bij de andere "belichtingswijze" brengt:

Weinig werk, want weinig druiven. Niet dat ik bekend sta als grootste oorzaak van de franse overproductie, maar dit jaar liggen de rendementen erg laag. Na de sneeuw van 21 januari, vielen er enkele verdwaalde spetters half augustus, plus nog drie zéér kleine buitjes in september. De druif is dus zeer klein gebleven door het gebrek aan vocht, in sommige wijngaarden kwam de grootte niet boven die van een doperwt uit…..
Rendementen van grofweg 15 Hectoliter per Hectare, veel concentratie dus, en daarmee ook een ander probleem: Door het enorme verschil in fysiologische (suikergehalte) en phenolische (die van de tanninen en kleurstoffen) rijpheid dit jaar erg hoge suikerconcentraties. Voor mij telt de phenolische rijpheid, die ondanks alles dit jaar laat was, en met de kleine hoeveelheid druiven per stok is het gevolg dat er dit jaar druiven binnen gehaald zijn met een potentieel alcoholgehalte van boven de 20%!!!!

Een perfecte mogelijkheid om dit jaar dus ook wat rode dessertwijnen te maken.
Maar het maakt dit jaar de vinificatie niet echt eenvoudig, temaar omdat de pH relatief hoog is, er weinig zuren zijn, en dus grotere risico's op ontwikkelingen van bacteriën die we graag in de wijn van de buurman zien, maar niet in die van ons zelf! (Catalaanse zelfbeschouwing: we gunnen iedereen wat, maar onszelf enkel het goede….)

De laatste druiven zijn nu sinds 15 oktober binnen, alles ligt nog te gisten, maar één ding is zeker: DIT jaar durf ik inderdaad te spreken van exceptionele wijnen, een ècht "millésime du siècle"!

Tot volgende maand, de eerste persingen!!

Domaine des Trois Orris
Joep Graler
Mas Llossannes
Route de Marçevol
66320 Tarerach

tel: + 33 6 75 02 51 00
fax: + 33 4 68 05 29 19
mail: [email protected]

Lees ook:Verslag uit de wijngaard: Augustus in Frankrijk
Lees ook:Verslag uit de wijngaard: Juli in Frankrijk
Lees ook:Verslag uit de Wijngaard 10: December in Frankrijk
Lees ook:Verslag uit de wijngaard 24: November in Frankrijk
Lees ook:Vroege oogst door mooie weer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>