Rumoer rondom de Nederlandse eigenaren van Chateau Giscours

 

Dit weekend vierde ik met mijn vrouw mijn 6e trouwdag. Als kado kreeg ik onder andere de nieuwste editie van het blad Wine Spectator.

Vind ik altijd leuke kost om te lezen. Wat mij betreft is dat het beste blad ter wereld.

Grappig genoeg stond er een groot stuk in over twee Nederlanders. Eric Albada Jelgersma, eigenaar van Chateau Giscours en Alexander van Beek, die door Eric is aangesteld als manager van het chateau.

Er is nogal wat rumoer rondom hen namelijk in verband met overname perikelen.

 

Chateau Giscours is een 3e cru Margaux. Zeker geen slechte! Alexander van Beek heeft ook sinds Eric het chateau heeft verworven diverse vernieuwingen aangebracht, die in Bordeaux nog niet gezien waren.

In 1995 koopt Eric Albada Jelgersma 51 procent van het exploitatiebedrijf van het chateau en hij koopt het van Nicolas Tari. De Tari familie houdt de andere aandelen en houdt ook het eigendom van het kasteel zelf, de vastgoed dus.

In 2001 overlijd Nicolas en sindsdien is Eric in een juridisch gevecht gewikkeld met zijn zoon en dochter. Onderwerp is verdere vernieuwingen die Alexander wil doorvoeren en waar de zoon en dochter het niet over eens zijn.

Een mooi voorbeeld is het lekke dak van de bottelarij. Die wil de familie niet repareren en Alexander mag het niet omdat het onderdeel is van het vastgoed. Dus bottelt Alexander in een truck die voor het gebouw staat. Vreemd, zeg ik.

In 2005 breekt Eric zijn nek op zijn eigen boot en ligt sindsdien in een Zwitsers ziekenhuis te revalideren. En de familie wil het kastaal ook niet rolstoel vriendelijk maken, voor de revaliderende Eric. Dus is Eric al jaren niet meer op het chateau geweest.

Een normale wijnboer is alleen met zijn wijn bezig. Bij Giscours is dat dus anders en moeten ze vele balletjes in de lucht houden. Toch wordt de wijn steeds beter, volgens Wine Spectator. Dit komt onder andere doordat Alexander minder Merlot en meer Cabernet Sauvignon en Petit Verdot in de wijngaard heeft geplant. Daarnaast heeft hij Michel Rolland de deur gewezen als adviseur in ruil voor Jacques Boiseneau en heeft hij een nieuwe wijnmaker Jacques Pelissie.

Albada heeft als ambitie om de beste Bordeaux te worden en volgens Wine Spectator tonen de 1999 en 2000 jaren aan dat hij op de goede weg is!

Neerlands trots in de wijnerij zeg ik!

Bron: Wine Spectator

Lees ook:Chateau Larmande koopt Chateau Grand Faurie La Rose
Lees ook:Vivre!: boek over het wijnboerenbestaan
Lees ook:Bordeaux chateau gaat buiten het systeem om
Lees ook:Anthony Barton is Decanter Man of the Year
Lees ook:Feature: Bourgogne wijnboer Antoine Jaboulet Vercherre

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>