Uitdagende oogst 2011 in Californië en Oregon

Wijnproducenten aan de westkust van de Verenigde Staten worden dit jaar zwaar op de proef gesteld door ongewone, om maar niet te zeggen bizarre weersomstandigheden. Een mooi voorjaar met goede vruchtzetting werd gevolgd door een abominabele zomer. In belangrijke Californische gebieden als Napa en Sonoma viel alleen al in de maand juni zes keer zo veel regen als normaal.

Sinds 1989 was het er niet meer zo nat geweest. De vegetatie raakte daardoor onvermijdelijk achter op het normale tijdschema. Ook was er al vroeg opbrengstverlies door coulure. Nieuwe regen in oktober heeft voor de nodige complicaties met rotting gezorgd. Bij chardonnay was het echter heel goed mogelijk om die al wat eerder te plukken en zo grote problemen te vermijden. In wijngaarden met later rijpende cabernet sauvignon is echter op grote schaal botrytis opgetreden. Gunstige uitzondering hierop zijn de zogeheten mountain vineyards op hoger gelegen hellingen.

Meer naar het noorden, in Oregon, is 2011 het jaar van de extreem late pluk geworden. De oogst begon daar pas rond 15 oktober, twee weken later dan normaal. Niet alleen verhoogt dat het gevaar van zware regen, ook waren de druiven ongewoon groot als gevolg van eerdere neerslag. Bij een gevoelige druif als pinot noir, Oregons paradepaardje, betekent dat extra risico. Zelfs na een strenge groene oogst bleken de opbrengsten per wijngaard 50% hoger (of zelfs nog meer) dan in 2010. Maar dat was qua volume wel een klein jaar.

Bron: Nieuwsbrief WIC, René van Heusden


Lees ook:Vroege oogst door mooie weer
Lees ook:Vroege oogst in Italië
Lees ook:Laatste oogst sinds jaren in Sauternes
Lees ook:Duitsland had lastige oogst
Lees ook:Vreemde oogst in Beaujolais

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>