Wijnproeven doe je alleen met je neus

Dat beweert wetenschapper Dr. Charles Wysocki. En hij kan het weten, want zijn Monell Chemical Senses Center in Philadelphia, USA doet alleen maar onderzoek naar reuk en smaak.

Hij zegt dat de mens 100 smaakpunten heeft versus 1000 reukpunten en dat je een wijn daarom eigenlijk helemaal niet proeft, maar bijna alleen maar ruikt. Bovendien probeert hij te bewijzen dat iedereen geuren weer anders ruikt en dat veel geuren, zoals peer of bloemengeuren door het overgrote deel van de bevolking niet te ruiken zijn…

Hmmm, aparte theorie. Moet ik eens op letten, de volgende keer dat ik een wijntje proef (vanavond waarschijnlijk).

Clues to understanding why we all perceive wines differently were unveiled by an American scientist at the Masters of Wine Symposium in Napa.

Speaking at the June gathering of MWs, which takes place every four years, Dr Charles Wysocki, of the Monell Chemical Senses Center in Philadelphia, an organisation devoted to taste and smell, said wine is ‘tasted’ principally by smell.

Humans have only a few hundred stimuli for taste, but can distinguish thousands of different smells. Wine aromas, however, are not the same for everyone and quite possibly as unique to each individual as a fingerprint.

Wysocki explained that specific anosmia – the inability to smell something readily detected by others – is a condition that affects almost everyone.

Although the scent of musk may be a pungent aroma for many, 43% of people cannot detect it at all.

Other wine-related aromas which commonly cannot be detected include bananas, pears, sandalwood, and sweet, floral scents.

Wysocki also demonstrated, using an audience of wine professionals from around the world, that putting the same aroma in differently labelled bottles produced radically different perceptions.

If a pungent, mouldy cheese-like aroma was labelled ‘food’, the audience tended to rate it as pleasant. If it was labelled ‘body’, it was considered unattractive.

The interpretation of a smell is also highly dependent on the context in which the smell was first experienced and its consequent associations.

‘Perception is reality and olfactory reality varies across people,’ said Wysocki.

Lees ook:Wat doe je als je niets ruikt?
Lees ook:To Cork or Not To Cork
Lees ook:Kurk zonder trekker
Lees ook:Oorlog tegen alcohol
Lees ook:High scores to Terras Gauda

1 Reacties // Reageer

One thought on “Wijnproeven doe je alleen met je neus

  1. Gerrit Jan

    En ik dan vanmorgen nog beweren dat dit onderhand bekend mocht worden verondersteld. :-) Nou ja, toch ondersteuning uit gezaghebbende bron…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>