Op stap met Sara

Sarah, Sarai, Sara…. What’s in a name. De Sara’s vielen de afgelopen weken bij bosjes uit de bomen en ik rolde van de ene Sara naar de andere. De voorlopige laatste, daar gingen we gisteren mee op pad. Na een weekje van fikse voorbereiding, die de internationale grenzen niet schuwde, ging gisteren om (potverdrie) 6.00 uur de wekker. Als een dief in de nacht schuifelden we over straat,  met een enorme paspop waar deze Saar mee verrast zou worden. Natuurlijk is zoals altijd, alleen de voorpret al immens! De ‘Bram’ van Saar zat wel deels in het complot, echter, uiteraard voor hem wel enkele activiteiten achterwege gelaten.

Zijn hart hield gelukkig stand, toen achter de  oprollende gordijnen, vroeg in de ochtend,  de gestalte van een vrij griezelige vrouw zichtbaar werd.
Een goed begin van een bijzondere dag, zullen we maar zeggen.

De kaarsjes waaiden bijna vanzelf uit, op de 50-jaren-taart en na koffie onder de hemelse versiering van de zon, vertrokken we en route naar Laren om in Naarden Vesting te eindigen! De chauffeusse was te zeer verdiept in de conversatie:)

Wat een plaatje is dit stadje toch. Gebouwd door Graaf Willem V van Holland in het zompige  veen. Het stratenplan van nu dateert nog uit deze tijd.

Wij genoten van de kasseien, de winkeltjes, vestingwallen en het uitzicht. Daarbij niet te vergeten de zeer uitgelezen  boekwinkel Comenius.
Bij een feestdag hoort een feestlunch.  Zo verzeilden we, met niet de minste tegensputter, in de zonnige serre van het Arsenaal. Hier gingen we ceremonieel van start met een glas crémant.

De Sara in kwestie genoot met volle teugen en wij uiteraard niet minder! We lunchten verfrissend licht met kreeft en kabeljauw.  De wijn die ik uitkoos kwam uit Saint Veran.
De appellation Saint Veran ligt in de langgerekte strook van de Maconnais.  Van Dyon tot aan Lyon ongeveer liggen de wijngaarden bebouwd met Chardonnay, een beetje Pinot blanc en –noir, Gamay noir à jus blanc en met wat verdwaalde Aligoté.

Dit Saint Veran ligt op weg naar het Zuiden. Voorbij Pouilly Fuissé, voorbij Macon, de stad aan de Saone. (Niet  verwarren met Saint-Véran,  een bergdorp dat bereikbaar is vanuit Briançon of Guillestre. Dat ligt op 2040 meter hoogte en claimt de hoogst gelegen gemeente te zijn in Europa.)

Sinds 1971 een gemeente-appellation, bestaande uit een achttal dorpjes zoals Solutré, Saint Verand, maar ook Saint Amour. Deze laatste kennen wij als cru Beaujolais, de eerste mag ook de appellatie Pouilly Fuissé gebruiken.

Een wijn met appellation Saint Veran is voor de portemonnaie iets plezieriger dan een wijn uit Pouilly Fuissé.

Als dessert namen alle ‘mutsen’ een goudstaafje! Op één na, die een verrukkelijk kaasplankje kreeg. Traditioneel met, niet verder over nagedacht, een rustig glaasje Port.

‘t Ja, zij één van de nieuwbakken Sara’s: “het is tenslotte wel onze vrije dag!”

Lees ook:N,R&F van vandaag de dag
Lees ook:Mosel-Saar-Ruwer wordt Mosel
Lees ook:Nieuwe benaming in Mosel Saar Ruwer
Lees ook:Druivenrassen: Gamay
Lees ook:Wine Blogging Wednesday!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>