Hoe lang is wijn in een aangebroken fles houdbaar ?

Geopende fles wijn

Meningen hierover zijn verschillend, en veel onderzoek ben ik er nog niet over tegengekomen. Dus moet ik terugvallen op mijn eigen bevindingen.

Eigenlijk speelt de vraag hoelang die aangebroken fles nu houdbaar is niet zo vaak. Een goede fles wijn, dorst en goed gezelschap leggen meestal snel de ziel van de fles bloot. Zelfs als er dan al een halfvolle fles overblijft aan het eind van de avond, dan wordt deze nog snel even verdeeld onder de gasten. Om uiteindelijk vaak later alsnog via het tussenstation wijnglas te verdwijnen in de gootsteen.
Deze handelswijze wordt ingegeven uit een aangeleerde angst. De angst om een aangebroken fles wijn gewoon onder de kurk te laten overnachten op de gootsteen. Alhoewel onder de kurk is nog maar de vraag. Meestal wordt de wijn gevacuvind. Dat deed ik ook tot ongeveer een jaar geleden, tot ik 2 goede Riesling Spätlese’s uit 2003 van de Moezel met elkaar vergeleek. De één zat onder zijn oorspronkelijke, maar nu omgekeerde, kurk terwijl de ander zoveel mogelijk was ontdaan van deze oxiderende bestanddelen via de witte vampier.
En, je raad het al, die met kurk en smaakte na 4 dagen beter dan de gevacuvinde. (Let op: dit is een steekproefgrootte van n=1, en geen enkel wetenschappelijk bewijs dat deze methode beter is dan het gebruik van de vacuvin !)
Mijn punt is dan ook meer dat ik een Duitse Riesling twee tot drie dagen na opening van de fles lekkerder vind dan een fles die nog niet zo lang open is. Ik drink zo’n Riesling ook nog gerust een week later met veel plezier. Ook wat zwaardere wijnen met syrah en grenache bevallen mij nog prima na een dag of twee. En per definitie vind ik wijnen met een behoorlijke terroir- , vegetale, grond of mestlucht vaak beter na één á twee dagen als ze in de fles blijven.
Alleen serveer ik laatstgenoemde categorie wijnen zelf altijd in een karaf. Ongelofelijk wat een uur karaf met een muffige wijn kan doen. En het gebruik van een karaf heeft één groot voordeel; je hoeft je geen zorgen te maken over hoe lang je de wijn nog zou kunnen bewaren, want in een karaf oxideren geur en smaakstoffen toch meestal wel binnen een etmaal weg. Tenzij je een vacucaraffe gebruikt natuurlijk. Maar die moet eerst nog worden ontwikkeld, al lijkt me de bijbehorende witte vampier wel een erg stoer apparaat ………

Lees ook:Decanteren voor de perfecte wijn
Lees ook:Hoe lang kan je een wijn rechtop laten staan
Lees ook:Vrouwen proeven beter… of mannen?
Lees ook:Wijn met kurk
Lees ook:Hoe spuit ik stikstof in de wijn die ik wil bewaren?

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Hoe lang is wijn in een aangebroken fles houdbaar ?

  1. A

    Ja dat vind ik nou ook, vreemd dat er nog niets over is onderzocht.

    Kwam dit eigenlijk als enigste tegen daarvoor mijn dank

      /   Reply  / 
  2. sef raeven

    Nam zojuist 20-3 20:00 een slok van de pouilly-fumé (van 2005) die ik de 16e ‘s avonds had opengemaakt. Ik proef hem dus nu 4 dagen later.
    vond hem gewoon lekker!

      /   Reply  / 
  3. alex oldenburg

    wijn verpakt in een luchtledige zak (bijv.J.P.Chenet 3 liter)kan tenminste 6 weken na opening gebruikt worden.flessen van glas kun je met duur vacu toebehoren de wijn luchtdicht afsluiten.mijn oplossing is veel eenvoudiger en ook doeltreffender.het probleem was dat ik (uit onwetendheid)de zak had open gesneden en zo met een grote hoeveelheid wijn zat.overschenken in kunstof limonadeflessen van 1,5 liter(weggooi fles) was de uitkomst,en snel opdrinken en een fles weggeven dacht ik .toch bang voor verschaling bedacht ik dat de lucht er uit moest,helaas pasten de vacu-doppen niet op deze flessen.door in de fles te kijpen duwt de wijn de lucht uit de fles ,wanneer de wijn de schroefdop bereikt,dan de dop vastdraaien.hoe lang te bewaren weet ik nog niet,geniet nu al twee dagen van mijn cabernet-syrah wijn en merk dat de kwaliteit zeker niet is afgenomen!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>