Wijn met kurk

Kurk is een natuurproduct en wordt gemaakt van de bast van de kurkeik (Quercus suber).

Deze boom die wel 200 jaar kan worden, komt veel voor in het hele Middellandse Zeegebied. De bast wordt na 20 tot 25 jaar voor het eerst geschild en daarna elke 9 á 10 jaar, de periode die de eik nodig heeft om weer een dikke bast te vormen.

Soms heeft een wijn ook figuurlijk “kurk”; een penetrante muffe geur, die je ook in een oude vochtige kelder aantreft. In de smaak proef je een vreemd soort hout, dat een vieze nasmaak heeft. De oorzaak van deze afwijking zit in een schimmel die in de kurk leeft, en die het grondige desinfecteren van de kurk heeft overleefd. Wijn met kurk is overigens niet schadelijk voor de gezondheid.
Twijfelt u of een wijn kurk heeft, schenk dan een gedeelte in een karaf, of indien u die niet heeft, een glas, en laat de wijn een tijdje staan. Is de geur helemaal weg en smaakt de wijn goed, dan lag het waarschijnlijk aan de gebruikte druivensoorten of is heeft het te maken met de productie van de wijn.
Zelf probeer ik bij twijfel een tweede fles van dezelfde wijn als deze voorhanden is. Het verschil met een goede wijn is namelijk altijd groot genoeg om te kunnen proeven.
U kunt de fles met het restant wijn gerust terugbrengen naar de verkoper, hij zal u ongetwijfeld een nieuwe fles geven. U bent namelijk niet de enige met een foute wijn; zo’n 2 á 3 % van alle kurken heeft dit probleem.

Lees ook:Kurkenkruk
Lees ook:Ruik jij altijd aan de kurk?
Lees ook:Ook de kurk industrie innoveert!
Lees ook:Hondenneus tegen kurk: het ultieme wapen!
Lees ook:Maak oude wijnen open met een Ah-So

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>