Wondermiddel tegen droogte in de wijngaard

Tegen droogteDe plantversterkingsmiddelen Oenosan en Florafine helpen groente- en fruitgewassen de droogte beter te doorstaan. “Ik heb tot nu nog geen water hoeven te geven”, vertelt wijnteler Marius van Stokkom.

De Belgische fabrikant, Agraphyt in De Haan, ontwikkelde voor meerjarige planten, zoals fruitbomen en wijnstokken, Oenosan.

Hoofdingrediënt van de middelen vormt fijn gemalen krijt afkomstig uit het Italiaanse berggebied de Dolomieten. De krijtdeeltjes zijn vermalen tot een duizendste van een millimeter. Dat maakt dat het middel opgelost in water gemakkelijk opgenomen wordt door de huidmondjes in het blad.

Het middel moet ’s ochtends vroeg worden gespoten, want dan staan de huidmondjes open. Het krijt (CaCO3) splitst zich in de huidmondjes op in CaO en CO2. “Hierdoor krijgt de plant op een gemakkelijke manier CO2 tot zijn beschikking. De plant heeft geen noodzaak meer om de huidmondjes langer open te houden om CO2 uit de lucht op te nemen. Dat vermindert vervolgens de verdamping van de plant”, vertelt Agraphyt-distibuteur en wijnmaker Marius van Stokkom.

Hij merkt in zijn wijngaard dat het middel de weerstand van de plant vergroot, waardoor die minder vatbaar is voor meeldauw. “De planten geven bovendien minder rottingsgeur af waardoor minder spint op de planten af komt.”

Lees ook:Verslag uit de wijngaard 12: December in Nederland
Lees ook:Verslag uit de wijngaard: Juli in Nederland
Lees ook:Verslag uit de wijngaard 7: Oktober in Nederland
Lees ook:Verslag uit de wijngaard: Juni in Nederland
Lees ook:Verslag uit de wijngaard 25: November in Nederland, broeikaseffect?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>