Verslag uit de wijngaard 7: Oktober in Nederland

 

Marius van Stokkom is wijnboer in Brabant.

Hij doet iedere maand verslag van de activiteiten en het weer in de wijngaard.

Vorige maand was hij aan het oogsten. Vroeg. Deze maand weer een leuk verslag!

Hoe ging het oogsten, Marius?

Hans,

Zoals reeds eerder vermeld zijn de druiven nog nooit zo vroeg rijp geweest als dit jaar. Eind september was de laatste oogst van de 7 rassen.

Door het natte weer in augustus waren er veel eiwitten in de vorm van aminozuren in de druiven zodat de vergisting ook erg rigoureus sterk was.

Om dat zo veel mogelijk te temperen had de koelinstallatie volop werk om de gistende wijn koud te houden. Tijdens vergisting ontstaat namelijk ook warmte. Om een fruitige witte wijn te verkrijgen en alcohol-en aromaverdamping te voorkomen is een koude vergisting namelijk van essentieel belang.

Momenteel is de wijn reeds van zijn inmiddels bezonken gist overgepompt, zodat nu de natuurlijke klaring (bezinking) is begonnen.

Dit laatste is een proces dat wel 4 maanden duurt. Dit kan natuurlijk middels filtratie versneld worden zoals tegenwoordig helaas te veel gebeurt.

Het nadeel van filtratie is dat je naast verwijdering van troebele delen ook aroma `s en body verliest.

Waarom het proces versnellen en een mindere wijn overhouden? Je kan toch niet meer wijn verkopen dan dat je geoogst hebt!

In de tussentijd is er nu gelegenheid om het machinepark na te zien en te snoeien. Wat dat laatste betreft heb ik het door anderen met veel lof aangeprezen rode hybride ras Regent gerooid. Een hybride is een kruising van een Amerikaans ras met een echte wijndruif. Uit nieuwsgierigheid heb ik daar ook een beperkt aantal planten van uitgeprobeerd.

Persoonlijk vind ik het geen aangename wijn. Met overdreven veel houtaroma is de afwijkende geur en smaak natuurlijk enigszins te camoufleren.

Als ik een wijn aan mensen verkoop wil ik daar dan ook met tevredenheid ook volledig achter staan.

Dus weg ermee! Zie de bijgevoegde foto.

Er is echter wel een goede rode hybride in aantocht. Deze had ik gelukkig tussen de Regent aangeplant. De eerste privé flesjes zijn reeds naar volle tevredenheid gemaakt.

Voor aankoop dus nog even wachten.

Met vineuse groeten,

Marius & Marthe van Stokkom

 

Lees ook:Verslag uit de wijngaard: Augustus in Nederland
Lees ook:Verslag uit de wijngaard: Juni in Nederland
Lees ook:Verslag uit de wijngaard 12: December in Nederland
Lees ook:Verslag uit de wijngaard 33
Lees ook:Verslag uit de wijngaard 5: September in Nederland

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Verslag uit de wijngaard 7: Oktober in Nederland

  1. Peter Vandamme

    Je mening over regentwijn intrigeert me.
    In de Pfalz en Moesel dronk ik nochtans aangename regent.
    En over welk ras voor rode wijn ben je wel te spreken?

      /   Reply  / 
  2. Marius van Stokkom

    Smaak is een persoonlijke aangelegenheid. Als je hem lekker vind dan moet je hem drinken. Ik en velen met mij vinden hem afstotend.

    Ook in de Pfalz in Duitsland is hij net zo vies als hier. Het heeft dus niets met het klimaat of vinificatie te maken.

    Die cursusgevers uit Wageningen en zo (je kent ze wel) zijn ook al volop andere rassen aan het aanplanten ter vervanging. Maar ze hebben intussen wel half Nederland gek gepraat over die stinkregent. Och arm die (geen wijn lustende) overschakelende boeren!!

    Alleen met veel houtsmaak is het enigszins te camoufleren. Kun je dan nog wel over wijn spreken?

    Rassen van Valentin Blattner , ofwel de VB rassen komen in smaak overeen met normale courante wijnen. Bijvoorbeeld Pinotin, Cabernet Cortis en Cab. Blanc.

    Deze zijn ook nagenoeg spuitvrij.

      /   Reply  / 
  3. Tonny van Dael

    Regent geeft een hele mooie wijn als je hem met de juiste gist vergist. Ik gebruik Oenoferm BDX deze gist kopen wij bij Begerow in Duitsland. Regent is ook ideaal om te mengen met pinot noir of pinotin.
    Succes Tonny van Dael

      /   Reply  / 
  4. Peter Vandamme

    Is dit gist voor de alcoholische gisting of voor de malolactische gisting?
    mvg

      /   Reply  / 
  5. Peter Vandamme

    Vier dagen geleden trok ik mijn regentvat op flessen. Eerlijk: ik ben heel tevreden.
    Een neus van kersen en een aangename afdronk.
    Volle wijn die vroeger onmogelijk te maken viel in onze contreien.
    Ik ben wel een regentfan (samen met vele anderen in Duitsland).

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>