Wijn en spijs vaak te moeilijk gemaakt

Het combineren van mooie producten hoeft niet moeilijk te zijn, noch elitair.

Met toegankelijkheid vergroot je het aantal mensen dat plezier heeft van je recept, artikel of workshop.

Vooral op consumentenniveau.

Dit artikel is geschreven door gastschrijver Robert Verweij.

"Bij dit gerecht drinkt u het best een Riesling Kaefferkopf 'Cuvée Nicolas' van Domaine Martin Schaetzel Ammerschwihr 1996."
Punt! Maar niet iedereen heeft direct toegang tot de Riesling Kaefferkopf 'Cuvée Nicolas' van Domaine Martin Schaetzel Ammerschwihr 1996. Dit kan diverse oorzaken hebben, maar de vraag is: hoeveel mensen zullen deze wijn kopen, en dus maximaal profiteren/genieten van het artikel of recept?

Wellicht is het idee om het algemener te houden. Dit kan een kleine knieval zijn voor de schrijver met al zijn kennis en ervaring. Maar of hij daar last van heeft, is afhankelijk van de vraag of hij zijn stukje schrijft voor zijn lezers, of voor zichzelf.

Indien de lezers zelf het budget/verkooppunt kunnen kiezen voor de wijn, zal er meer gehoor aan worden gegeven. Dit kan varieren van een lichtzoete Duitse Riesling uit de supermarkt, tot misschien wel een Elzas Riesling van de buurman van meneer Schaetzel.

Indien men publiceert in vakliteratuur of vakbladen is het een ander verhaal. Je mag verwachten dat iemand die een boek koopt van 80 euro (tegenwoordig helemaal niet raar voor een culinair boek op niveau) ook wel een flesje van 25 euro ergens op de kop kan tikken. Maar ook in het topsegment is het niet allemaal even makkelijk. Regelmatig schiet men hier het doel voorbij: grote topwijnen bij grootse (maar klein geportioneerde) gerechten. Het is "overdone" voor de gemiddelde bezoeker. Uiteraard heeft hij/zij een fantastische avond met heerlijk eten en dito wijnen, maar ze komen dan ook om te genieten. Niet om dat laatste gastronomische bittertje in de afdronk van die Barbera, of de subtiel gedoseerde steranijs in de bloemkoolparfait wat zo lekker aansluit op die Auxey-Duresses. De meeste sterren-eters die ik ken, zien het verschil niet tussen ster-anijs en kaneel. Zij gaan om te genieten.

Persoonlijk drink ik graag een ondersteunende wijn bij een fantastisch gerecht, en bij een fantastische wijn een basic gerecht van goede kwaliteit. Terug naar de gemiddelde wijndrinker. Mijn advies voor wijnadviseurs (schrijvers, wijnverkopers e.d.) is: geef richtlijnen voor het combineren van wijn en spijs, en vertel waarom. Zo leer je de consument iets, en geef je hem zelf de keuze welke wijn hij koopt. Als iemand toch perse een bepaalde wijn wil drinken bij een gerecht, geef hem dan wat tips voor de bereidingswijze. Want uiteindelijk draait het om degene die de wijn drinkt, toch?

Lees ook:Hoe maak je bio-dynamische wijn en waarom?
Lees ook:Nieuwe appelations in Frankrijk
Lees ook:Wijn&Spijs proeverij Alsace
Lees ook:PROEF D’ALSACE
Lees ook:Nieuwe indeling classificatie St. Emilion bekend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>