Na Tokay nu ook Jenever beschermde naam?

Pas heeft de EU de naam Tokay toegewezen aan Hongarije. En Italie streek een bonus op van 15 miljoen om hun Tokay van naam te wijzigen.

Grote jongens schaakspel.

En onze eigen minister Veerman kan dat ook, haha. Hij heeft de volgende zet gedaan: Jenever from Holland.

Als het aan Nederland ligt, mag jenever voortaan alleen maar jenever heten als het in Nederland, België of enkele aangrenzende gebieden met een oude jenevertraditie is gestookt. Dat heeft minister Cees Veerman van Landbouw eerder deze week tijdens overleg met zijn EU-collega’s in Luxemburg voorgesteld. Nederland wil daarnaast ook bescherming voor sommige likeuren en voor advocaat. Het zijn volgens Veerman dranken, die typisch zijn voor de Lage Landen. Buiten Nederland en België kennen slechts twee noordelijke Franse departementen (Nord en Pas de Calais) en de Duitse deelstaten Noordrijnland-Westfalen en Nedersaksen een lange traditie van jeneverstoken. Zweden, Finland en Polen willen graag vastgelegd zien dat wodka voortaan alleen wodka mag heten als het gestookt is van aardappelen, granen of melasse. In sommige EU-landen wordt een wodka-chtige drank gestookt van vruchten. Dat product zou, als het aan die drie landen ligt, voortaan niet meer als `wodka’ mogen worden verkocht, maar hooguit als ‘wodka uit vruchten’.

Lees ook:Minister Veerman steunt EU plannen
Lees ook:Jeneverfestival
Lees ook:15 miljoen euro EU steun aan Italiaanse Tokay wijnstreek
Lees ook:Van de wijn naar de jenever met het Jenever Festival 2012
Lees ook:Het verhaal van.. KETEL1

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>