Rubriek: Wetenschap en wijn

Wijnexamen

Het loont de moeite om de basiscursus Wijn af te ronden met een examen. Waarom? Het is niet verplicht om examen te doen, maar het is de enige manier is om te testen of u daadwerkelijk het gewenste niveau op zowel proeftechnisch- als theoretisch niveau hebt behaald. Naast blindproeven gaat u de uitdaging aan om

Lees verder...

een helpende hand voor France Vins

Beste wijnliefhebbers, Waar wijnen vaak als eerste gepresenteerd worden zijn toch wel de vakbeurzen. Maar wat is nou de effectiviteit van vakbeurzen voor het introduceren van die nieuwe producten? Mijn naam is Ruth Hage, 22 jaar oud en studente International Business and Languages aan de Hogeschool Zeeland. In het kader van mijn afstuderen, loop ik

Lees verder...

Wijnbouw, je moet het wel kunnen

Geurt van Rennes is wijnbouwer en wijnmaker in België.  “Het is om die rede dat ik geregeld lezingen geef over ‘wijnbouw als mogelijkheid voor differentiatie’. Deze lezingen genieten volop belangstelling van fruittelers en landbouwers. De afgelopen lezingen, tijdens de FRUCTURA beurs in Hasselt en op de studiedag van WTE Fruitadvies in het Nederlandse Zaltbommel, was de

Lees verder...

Basiskennis Bordeaux

Basiskennis …. Steeds vaker realiseer ik me hoe heerlijk het is dat ik kennis van wijn heb. Bovendien ook dat, als ik de antwoorden op bepaalde wijnkwesties niet heb, ik wel weet waar ik kan aankloppen! Bij wie ik moet zijn. Of het nu gaat om taxaties van wijnen of over de vinificatie van de

Lees verder...

Qivino, om open wijn te bewaren

PERSBERICHT Januari 2013   Qivino goes deluxe! Nieuw, Belgisch en geniaal Belgisch en geniaal! Beter kunnen we dit product niet samenvatten. Met Qivino deluxe in huis, kan u vanaf nu anders genieten van uw wijn. Uw geopende fles wijn kan langer dan een week bewaard worden en dit zonder enig kwaliteitsverlies. Dit innovatieve toestel beschermt

Lees verder...

Lloyd Hotel theater voor Steinbesser Experimental Gastronomy

Steinbeisser Experimental Gastronomy: 8-10 februari Van 8 tot en met 9 februari wordt in Amsterdam ‘Steinbeisser Experimental Gastronomy’ gehouden. Dit is een serie avonden in de geest van experimentele gastronomie en het ontdekken van een nieuw perspectief op hedendaagse eet-rituelen. Al het eten is afkomstig van lokaal en bio-dynamisch geteelde granen, fruit en groenten. De

Lees verder...

Intensieve wijndocentenopleidingen start in maart

In Maart start het WIJNinstituut een nieuwe opleiding! De jaaropleiding tot Wijndocent! Actueel en innovatief. Wil je een belangrijke speler in de wijnwereld worden, dan kan dit een bijzondere boost aan je performance geven! Immers, als docent ben je niet alleen educatief bezig, je moet een mensenmens zijn, een peoplemanager, tact hebben, besluitvaardig zijn, een

Lees verder...

De Nederlandse Wijnbouw in cijfers!

“De groei van de wijnbouw in ons land is dit jaar plotseling omgeslagen in een krimp met minimaal 10 hectare naar een areaal ven een kleine 195 hectare. Daar staat tegenover dat minstens zes van de tien grootste wijngaarden hebben aangegeven uitbreidingsplannen te hebben. Dé wijnbouwprovincie is nog altijd Gelderland met 30 commerciële wijngaarden en

Lees verder...

Wijn, data wijnproeven en meer bij Oinos 2013

De data voor de OINOS wijncursussen bij Gerhard Horstink zijn bekend! Is uw belangstelling voor wijn meer dan gemiddeld? Dan zijn de wijncursussen van OINOS voor u dé gelegenheid om meer kennis en smaak te verwerven. De rode draad in de wijncursussen van OINOS is de relatie tussen wijnproeven en de parameters die de kwaliteit

Lees verder...

Oinos Wijncursussen – Bourgogne – bodem en klimaat

  OINOS Wijncursussen – Gerhard Horstink – œnologue In 1988 is OINOS Wijncursussen opgericht met als doelstelling het geven van cursussen op het gebied van wijn. De basiscursus is de vierdaagse cursus Wijnproefkunde (24 lesuren). Aansluitend hierop is de cursusdag Bodem en Klimaat (1) ontwikkeld. Op deze cursusdag komen klimaat, bodemtype, geologie en invloeden van

Lees verder...

OINOS AMSTERDAM VAN START

Najaar 2012 zal de cursus Wijnproefkunde van OINOS Wijncursussen in Amsterdam van start gaan. Dr. Dieuwke Engelsma, vinoloog en WSET 4, en Michael Valk, wijnadviseur Vierheemskinderen, zijn de initiatiefnemers en oprichters van OINOS Amsterdam. In samenwerking met Gerhard Horstink, œnologue,  hebben ze een lesprogramma van zes avonden ingericht waarin alle aspecten van het wijnproeven in

Lees verder...

Wijnbouw op substraat

Onderzoekers Tycho Vermeulen en Filip van Noort van Wageningen UR Glastuinbouw en Olaf van Kooten van de Leerstoelgroep Leerstoelgroep Tuinbouwketens hebben vrijdag 7 september 2012 één van de Valorisation Grants van STW ontvangen uit handen van staatsecretaris Halbe Zijlstra (OCW). Met deze financiële impuls willen de onderzoekers het ‘proof of principle’ aantonen van wijnbouw op

Lees verder...

Nogmaals Bordeaux bij onze Belgische buren

En bij onze zuiderburen op de website Knack.be het digitale verhaal over Bordeaux! Het kan niet op!   “De wereld van de vernuftige Apps, sociale media, internet en kleurrijke blogs houdt ook Bordeaux in de ban. Leuk voor de wijnliefhebber die zo van op een afstand een trip naar zijn favoriete wijnstreek kan ondernemen en

Lees verder...

Diamonds are for ever

Op de site van Edwin Raben, bekend als een van de beste sommeliers van Nederland, ook al doet hij nu andere dingen met wijn, komen altijd leuke vragen terecht. Raben beantwoordt ze vakkundig en uitgebreid. Dit keer las ik over “winediamonds”  of misschien bekender als wijnkristal! Voor de liefhebbers is hier de link   naar het

Lees verder...