Oostenrijkse wijnen moeten in de lift

“Wil jij een presentatie doen voor ons over Oostenrijkse wijnen in de buurt van Doetinchem… ?” Dat was de vraag waarmee een collega mij twee weken geleden belde. Dat het wel in het Duits moest, dat zei hij pas een week later.

Enfin, gisteren was het zover. Goed voorbereid, met een ‘verse’ PPP in mijn laptop vertrok ik van huis, de navigatie op de Achterhoek ingesteld.

Ik moet bekennen dat, hoewel de Oostenrijkse kennis wat was weggezakt, deze door onder andere de Austrian tasting in Utrecht in september en daarna de hernieuwde kennismaking in de Austrian Tasting bij Megavino in Brussel er inmiddels weer stevig in zit.

Want hoe zit het ook alweer? De klap die de Oostenrijkse  wijnbouw opliep in de 90er jaren, zijn ze die al te boven? Is het blazoen weer opgepoetst?
Het antivries schandaal van 1985 waar bij enkele Oostenrijkse wijnboeren betrokken waren en grote Duitse bottelaars de wijnen van deze boeren vervolgens, gemengd met andere wijn in de markt zetten, zorgde voor enorme problemen. Weg was de goede naam, weg was het vertrouwen in de Oostenrijkse wijnen en de afzet nam vanzelfsprekend enorm af.

Nou, inmiddels heeft Oostenrijk een van de meest strenge wijnwetten van Europa. Gebaseerd op vier pijlers: Herkomst, hoeveelheid ha aan wijngaard, het kwaliteitstrappetje en de wijncontrole vanuit de staat zelf.

De splitsing is die op basis van de herkomst. Heel simpel:
Er is wijn met herkomst en wijn zonder herkomst! Of anders gezegd: Qualitätswein/DAC en Landwein en wijn uit Oostenrijk, oneerbiedig gezegd, de slobbers.
Voor de rangorde van de kwaliteitswijnen  zijn de herkomst van de druiven en het suikergehalte van de most zeer bepalend.

Voor wijn met een DAC, Districtus Austriae Controllatus, moeten de vastgestelde druiven uit één Oostenrijks wijngebied komen. “Es handelt sich um einen gebietstypischen Wein, der Zusatz „Reserve“ steht für kräftige Weine.” Voor landwijn geldt dat de druiven uit een wijnregio moeten komen.

Op dit moment hebben we in Oostenrijk de volgende DAC’s:

Kremstal: grüner veltliner en riesling

Kamptal: grüner veltliner

Traisenthal: grüner veltliner en riesling

Weinviertel:  grüner veltliner

Neusiedlersee: zweigelt, blaufränkisch, Sankt laurent., pinot noir

Leithaberg: pinot blanc, ,chardonnay, neuburger, grüner veltliner

Mittelburgenland: blaufränkisch

Eisenberg: blaufränkisch

Daarnaast kent men de Predikaatswijnen. Deze hebben naar aard van rijping en de wijze waarop ze geoogst worden een bijzondere erkenning gekregen. De most voor deze wijnen mag nooit aangezoet worden, (gechaptaliseerd of anreichert); zo ook de wijn uiteraard absoluut en beslist helemaal niet.

In Oostenrijk kent men naar gelang de toestand van de druiven bij de oogst de volgende predikaten: Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Ausbruch, Trockenbeerenauslese en Eiswein. Stroh- of Schilfwein.

En dan denk ik, en dan proef ik en dan weet ik, “wat zijn het toch een prachtige wijnen!” De wijnen die ik bij me had, kwamen van twee verschillende Nederlandse importeurs. In  een gezamenlijke afstemming hadden ze een goed proefplaatje aan mij meegegeven.

Aperitief: Brut Altenberger Neusiedlersee Rosé Markus

Vorspeise: Grüner Veltliner 2011  Ecker Schlossberg

und Grüner Veltliner  DAC reserve Ebner-Ebenauer 2009

Hauptgericht: Kloster am Spitz Nepomuk 2008

und Markus Altenberger Joiser Reben Rot 2008

Nachtisch: Winkler-Hermaden Trockenbeerenauslese 2006

2012 schijnt voor de Oostenrijkse wijnen top te worden! Het worden fruitige en volle wijnen. De druiven zijn gezond en rijp geplukt. Een puntje van aandacht is wel de ruggegraat van de wijnen straks, de warme zomer laat de wijnmakers de zeilen bijzetten om naast het mooie rijpe fruit, de aroma’s en de zuren te behouden.
Zeker de moeite waard om een bij ‘Good Grapes’ en bij ‘Lekker Sapje’ op de website te kijken! Laat je eens verrassen.

Lees ook:Veelbelovende Oostenrijkse wijnmakers naar Nederland
Lees ook:Wat is blaufränkisch?
Lees ook:Biologisch wijnmaker Thomas Schwarz aanwezig op Grootse Wijnen
Lees ook:Oostenrijk heeft tweede appelation
Lees ook:Oogst 2010 Oostenrijk: happy end, maar kleine hoeveelheden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>