Meer drinken, betere zorg

Magazine Zweeds staatsmonopolie

Het Zweedse staatsmonopolie “Systembolaget” dat ervoor zorgt dat Zweden alleen wijn kunnen drinken die de Zweedse staat goedkekeurd heeft, barst in haar voegen.

Het staatsmonopolie op alcohol is ingesteld in het kader van de volksgezondheid. Het beschermen van Zweden tegen de gevaren van alcohol heeft wel enige nadelige bijwerkingen voor wijnliefhebbers. Enerzijds bepaald de Zweedse staat uiteindelijk welke wijnen verkocht worden, en daarnaast wordt er een torenhoge accijns op geheven.

De werking van het monopolie is (iets versimpeld) als volgt :

De Zweedse staat schrijft een tender uit voor een bepaalde wijn uit een bepaald gebied. Wijnimporteurs gaan naarstig op zoek naar deze wijnen en schrijven zich in op de tender. Na een technische en sensorische beoordeling van de wijn wordt de order gegund aan bepaalde wijnimporteurs.

Naast dat dit een perfect systeem is voor steekpenningen, beslist de staat dus uiteindelijk welke wijnen goed genoeg zijn voor de Zweden. Maar of ze door de torenhoge accijns ook de geconsumeerde hoeveelheden kunnen reguleren ?

De EU heeft de Zweden op de vingers getikt, de vraag is wat de Zweden zich er van aantrekken. Want er doet zich een zeer curieuze wisselwerking voor. De hoogstaande Zweedse Zorgstaat die wereldwijd lof toegezwaaid krijgt wordt voor een groot deel gefinancierd uit diezelfde alcoholaccijns. Valt deze grote inkomstenbron weg, dan moet het zorgsysteem wellicht worden versoberd. Voorlopig blijft het Zweedse motto dus nog: Hoe meer je drinkt, des te betere zorg er voorhanden is.  

Lees ook:Einde Alcoholmonopolie Zweden ?
Lees ook:Beste wijnboek voor pro’s komt uit Zweden
Lees ook:Douane en wijnsector bundelen krachten tegen Wijnsmokkel
Lees ook:Inspirator en regisseur
Lees ook:De Tweede Kamers jast ff snel een accijnsverhoging erdoor!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>