Wijn is politiek

Europese ParlementDat onze aandelenbeurzen afhankelijk zijn van wat er op Wall Street gebeurt vinden we al lang logisch. Dat er nog steeds landen zijn die de dollar als sleutelvaluta aanhouden is al minder logisch, want technisch gezien zijn alle 50 verenigde staten failliet. Maar het meest onbegrijpelijke is een handelsakkoord dat sinds enkele maanden tussen de VS en de EU geldt. Het land waar hoge straffen staan op het namaken van artikelen en op inbreuk van het merkenrecht heeft een akkoord afgedwongen dat bepaalt dat de VS wijn mogen exporteren met benamingen als Champagne, Chablis, Chianti of Porto op het etiket. Mijn collega Hans Voorn schreef hier afgelopen woensdag al over op wijn.blog.

Hoe kan de EU nu in hemelsnaam instemmen met zo’n akkoord ?

In Amerika zijn de voorschriften voor het maken van wijn veel minder streng geregeld dan in Europa. Dat betekent dat er straks Chianti uit Sonoma valley komt, die misschien wel is aangezuurd, bijgesuikerd, aangelengd en gehoutsplinterd. Waarschijnlijk was de dreiging dat de VS de grenzen zouden kunnen sluiten voor de Europese wijn indien niet met het akkoord werd ingestemd te groot. En is dit akkoord goed (of liever: slecht) getimed. De Europese wijnindustrie zit namelijk in zwaar weer. In de meeste landen daalt de consumptie van wijn in absolute zin, en wordt er steeds meer wijn van buiten Europa gedronken. Als nu ook de Europese export naar de VS nog zou wegvallen, dan zou de catastrofe niet te overzien zijn.

Wellicht hoopt men dat het wel niet zo’n vaart loopt met de Amerikaanse wijn. De prijs van een gemiddelde fles Amerikaanse wijn is niet overdreven laag, en dan zijn er natuurlijk nog de vervoerskosten en importheffingen en in sommige landen accijns.

Het lijdend voorwerp is weer de consument. In de ingewikkelde wijnwereld zijn er weer een paar geografische aanduidingen die enige houvast gaven uitgehold. Het wordt daarom tijd voor actie: Boycot alle Amerikaanse wijn, drink Europees!

Mocht deze boycot een succes worden, dan zal er in het volgende handelsakkoord wel worden afgedwongen dat de Amerikanen niet meer hoeven te vermelden dat de wijn uit Amerika afkomstig is……..

Lees ook:Chianti, Champagne en Chablis uit Amerika
Lees ook:Gevaarlijke import
Lees ook:Politiek en wijn
Lees ook:Druivenplukkers gezocht
Lees ook:‘Champagne’ en ‘Port’ verboden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>