Feature: Telmo Rodriguez

Telmo Rodriguez

Vorige week was Telmo Rodriguez in Nederland.

Hij is 1 van mijn helden.

Ik heb hem uitgebreid geinterviewd. Hier een verslag.

Wijnmaker Telmo Rodriguez wordt bestempeld als één van de jonge leeuwen van de Spaanse wijnindustrie. Hij studeerde aan de universiteit van Bordeaux en later in de Rhône bij de beroemde August Clape. Hij was de wijnmaker van La Granja Senora De Remelluri, de bodega van zijn vader in Rioja. Hij is daar vertrokken om, wat sommigen zouden noemen, flying winemaker te worden . Telmo geeft er echter de voorkeur aan om zichzelf "driving winemaker" te noemen.

Telmo is al bijna meer business man als wijnboer. Hij verkoopt 1 miljoen flessen per jaar. Het liefst blijft hij wijnboer. Van toeristen en bezoekers moet hij niets hebben.

Toen hij begon huurde hij eerst alleen wijngaarden. Of kocht hij druiven en maakte hij daar wijn van. Naarmate hij meer verkocht en meer geld kreeg, is hij wijngaarden gaan kopen. In Spanje.

Nu heeft Telmo wijngaarden in heel Spanje. In alle belangrijke gebieden heeft hij ze. Hij probeert daarbij vooral kwaliteit te maken, maar daarnaast ook een volumewijn te kunnen maken. Zo heeft hij in de Rioja, Toro en Ribera zijn ideale trio gemaakt van een wijn die goed, beter en best is:

In de Rioja de Lz, Lanzaga en Altos de Lanzaga.
In de Toro de Dehesa Gago, de Gago en de Pago la Jora.
In de Ribera de Gazur, M2 en Matallana.

Telmo wil geen wijngaarden buiten Spanje en heeft ook voldoende wijngaarden naar zijn zin. Zijn droom is alleen maar om de wijnen die hij heeft nog beter te maken. Hij gaat ieder jaar vooruit volgens eigen zeggen. Ieder jaar is de opbrengst per hectare dan ook minder in zijn wijngaarden. Daarentegen verkoopt hij ieder jaar meer. Dat vindt hij dan ook een flinke uitdaging. Hij moet ieder jaar wijngaarden bijkopen om dit bij te kunnen houden.

 Als hij de loterij zou winnen zou hij meer en betere wijngaarden kopen in de gebieden waar hij al zit.

Telmo weet zichzelf wel te verkopen. Hij is in mijn ogen meer een business man dan een wijnboer. Maar wel een hele goede en hij weet wel de wijnboeren zo aan te sturen dat er superwijn uitkomt. Mijn eigen favoriet is de Gago. De meest favoriete en bekendst wijn van Telmo is de Basa.

Zie hier mijn collectie foto's van Telmo.

Lees ook:Proefnotitie Gago: spaanse kruidige nieuweling
Lees ook:Nederlandse wijnboer in Spanje
Lees ook:Laatste BBQ
Lees ook:De bladeren verbranden bijna met deze hitte!
Lees ook:Feature: Bourgogne wijnboer Antoine Jaboulet Vercherre

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>