Rubriek: Columns

Wijn maken is wetenschap

De wijnindustrie in de nieuwe wijnproducerende landen zit fundamenteel anders in elkaar dan in de traditionele Europese landen. Enkele jaren geleden was ik voorbereidingen aan het treffen om mijn drukke bestaan als Marketeer te verruilen voor een nog drukker (maar vast veel waardevoller) nieuw bestaan als wijnboer. Toen ik mij aan het verdiepen was in

Lees verder...

Wijn is geen bier

Wijn is eigenlijk een moeilijk product om te maken en te verkopen, zeker als je het vergelijkt met bier. Voor bier kun je de kwaliteit van de ingrediënten standaardiseren, evenals de bereiding ervan. Het resultaat is dat een glas bier van een bepaald merk altijd hetzelfde smaakt. Bij wijn is het enige ingrediënt bijna ieder

Lees verder...

The origin of wine

Over wijn wordt al veel geschreven. Hoe je het maakt, hoe je het moet serveren en drinken en wat je erbij moet eten. Onderzocht wordt er ook steeds meer. Welke liefhebber van het edele vocht zou nu niet willen weten wat de oerdruif is waaruit alle hedendaagse druivensoorten zijn ontstaan en wanneer de eerste wijn

Lees verder...

Gerecyclede Amarone

In Italië, tussen het Gardameer en de stad Verona, ligt in de "elleboog" van de rivier Adige het herkomstgebied van de Valpolicella. Het is hier waar één van de meest legendarische wijnen van Italië vandaan komt, de Amarone.

Lees verder...

De kurk is een fallussymbool

De discussies over welke afsluiting een fles wijn moet hebben is nog lang niet gelopen. In verschillende wijnproducerende landen zijn er uitvoerige (online) pannels en communities die zich uitsluitend met dit probleem bezig houden. Tijd om de stand van zaken op een rijtje te zetten, en met een verbluffende conclusie te komen.

Lees verder...

Wijnproeven is geen kunst, benoemen wel !

Sinds een half jaar ben ik voorzitter van het wijngenootschap “In vino fortuna” (voor de niet- Latinisten onderons: in de wijn ligt het geluk). Natuurlijk drinken we tijdens de bijeenkomsten altijd wijn, gecombineerd met spijzen. Af en toe helpen de andere leden mij echter met het beoordelen van wijnen die ik overweeg om te importeren.

Lees verder...

Onklare wijn

We zijn er tegenwoordig aan gewend dat onze wijn volkomen transparant en helder van kleur is. Toch spelen allerlei bezinksels van de druiven en de most een belangrijke rol voor verschillende wijnen.

Lees verder...