Wijn is geen bier

Red Bicyclette, trend of blijver ?Wijn is eigenlijk een moeilijk product om te maken en te verkopen, zeker als je het vergelijkt met bier.

Voor bier kun je de kwaliteit van de ingrediënten standaardiseren, evenals de bereiding ervan. Het resultaat is dat een glas bier van een bepaald merk altijd hetzelfde smaakt.

Bij wijn is het enige ingrediënt bijna ieder jaar anders.

Soms barstensvol concentratie met te weinig zuren na een te hete zomer, soms minder geconcentreerd en met teveel zuren door een koude en natte zomer. Of aangetast door hagelstormen, schimmels en ziekten. Tja, de druif is nu eenmaal de speelbal van moeder natuur.
Misschien is dat wel de charme van wijn, ieder jaar smaakt de wijn van een bepaald chateau weer anders.
Toch komen er langzaam maar zeker steeds meer grote producenten die wijn op de markt brengen die zo worden gemaakt dat ze ieder jaar zoveel mogelijk hetzelfde smaken. Onder exotische namen als Red Bicyclette, Yellow tail en Green Frog, wordt de wijn zoveel mogelijk gestandaardiseerd. Omdat het niet langer alleen om de wijn gaat maar vooral om het merk en de vingerende trend. Het onbegrijpelijke is dat het nog een succes is ook. Op zich smaken deze wijnen helemaal niet zo slecht, maar in een wereld met honderdduizenden wijnen om te proeven zou je wel van lotje getikt zijn om iedere keer dezelfde te willen drinken.
Daarom zijn mensen die voornamelijk deze merkwijnen drinken geen echte wijndrinkers. Ze zijn namelijk over te halen met kinderachtige kikkers, springende kangaroes en rode fietsen. Het gaat hen om lifestyle, een statement, een mooi etiket. Of om zekerheid, terwijl het opzoeken van onzekerheid door allerlei nieuwe wijnen te proberen juist de grootst mogelijke deugd is….

Lees ook:Bubbels voor bij het Gourmet
Lees ook:Proef je of een wijn duurder is?
Lees ook:Jongeren massaal aan de alcohol
Lees ook:Wijn wint het van bier, fris en gedistilleerd
Lees ook:Wijn als kunst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>