Bijzondere witte wijn ontdekken

Zintuigen

toressela-pinot-grigio_1Ontdekken van wijn begint met waarnemen, het gebruiken van je zintuigen. Kijken, ruiken, proeven zijn essentieel bij het onderzoeken van de wijn. Voor de witte wijn kun je hierbij letten op de kleur. Deze kan wit grijzig-wit, groenig-wit of geel-wit of zelfs goud-wit en goud-geel zijn. De kleur kun je het beste bekijken door je glas schuin te houden. Zo heb je een goede lichtinval in je glas en zo kun je zien waar de kleur zit. Een lichter gekleurde wijn is vaak frisser, donkerder is vaak zwaarder of zoeter. Een lichtere wijn is ook vaak jonger.

Witte wijn

De meeste witte wijnsoorten die wij in Nederland kennen, komen uit Duitsland, Frankrijk en Italië. Veel mensen denken bij witte wijn vaak aan een simpele wijn. Daarentegen heeft men voor rode wijn vaak meer geld over en kiest men voor bijzondere, meestal zware en complexe wijnen. Toch zal het je misschien niet verbazen dat er ook in de witte wijnen, en dan met name die uit de Bourgognestreek, ook hele complexe en kostbare soorten te vinden zijn.

Chardonnay

De bijzondere witte wijnen uit de Bourgogne zijn altijd van de koninginnedruif, de Chardonnay. Deze druivensoort is over de gehele wereld aangepland, maar in de Bourgogne brengt het zulke fantastische wijnen voort dankzij het microklimaat en zeker ook door de specifieke bodemgesteldheid.

Grandcrus

Speciale witte wijnsoorten vind je onder andere in de Bourgogne. Specifieke wijngaarden in de Bourgogne mogen de benaming Grandcru op het etiket vermelden mits ze aan alle voorwaarden hiervoor voldoen. Maar het is niet verplicht dit op het etiket te vermelden. Sommige wijngaarden die wel aan alle voorwaarden voldoen, vinden een benoeming van de streek of plaatsnaam ook voldoende. Kenners begrijpen namelijk heel goed dat als een wijn uit bijvoorbeeld Clos de Vougot komt, dat het wel degelijk om een Grandcru gaat. Indien men niet aan de voorwaarden voor de Grandcru voldaan heeft, mag men ook niet de streek of plaatsnaam op de fles benoemen. Speciale witte wijnen uit de Bourgognestreek met het keurmerk Grandcru zijn verkrijgbaar bij Grandcruwijnen.nl.

Geen reacties // Reageer