Wijnproeven is geen kunst, benoemen wel !

Citrus terug te vinden in veel witte wijnenSinds een half jaar ben ik voorzitter van het wijngenootschap “In vino fortuna” (voor de niet- Latinisten onderons: in de wijn ligt het geluk). Natuurlijk drinken we tijdens de bijeenkomsten altijd wijn, gecombineerd met spijzen. Af en toe helpen de andere leden mij echter met het beoordelen van wijnen die ik overweeg om te importeren.

Daarvoor moet de wijn dan uitgebreid worden geproefd en beschreven. Nu zitten er bij In vino fortuna (gelukkig) mensen met een verschillende achtergrond, en bevinden zij zich in verschillende stadia van de wijngekte. Toch keek bijna iedereen mij angstig aan voor het begin van de eerste blinde proeverij, en klonk er meerdere malen “ik ben niet zo goed in het proeven”. Dit is natuurlijk onzin.
Iedereen zonder gebreken aan KNO, en die niet verkouden is kan ongeveer even goed wijn proeven. Het grote verschil tussen de meeste mensen zit hem in het vermogen om de smaken en geuren te kunnen benoemen. Toch kun je ook het benoemen van wat je proeft leren, door terwijl je de wijn proeft te zoeken naar vruchten, groenten, kruiden etc. die smaak of geurcomponenten hebben die voor je gevoel terug komen in de wijn. Hoe groter je (smaak)kennis is van kruiden, groenten noten, vruchten en fruit, hoe groter je arsenaal is aan mogelijke omschrijvingen voor een wijn. Zo proeft de één in een Chardonnay “iets notigs”, terwijl iemand anders dit als “paranoot” omschrijft. Zo ook “een kruidige smaak” versus “basilicum”.
Toch is er een handig trucje om snel wijnen te kunnen leren omschrijven. Bijna alle druivensoorten waarvan wijnen worden gemaakt hebben namelijk een aantal typische geur- en smaakcomponenten die bijna altijd terug komen. Zo smaakt cabernet sauvignon naar zwarte bessen, tempranillo naar bramen, chardonnay naar citrus, en merlot naar kersen. Als je deze combinaties weet te onthouden dan zul je deze bijna altijd in meer of mindere mate terugproeven. Heb je hiermee ervaring opgedaan, dan is blind proeven de volgende stap.
Hiervoor moet je beschikken over een goede kennis van de mogelijke geur- en smaakcomponenten, en de beste voorbereiding hierop is om lekker te gaan koken. Maak gerechten met veel verse kruiden, fruitsalades en toetjes met veel verschillende vruchten. Zo wordt je al etend een betere wijnbeschrijver………

Lees ook:Italiaanse wijn bij Italiaans eten
Lees ook:Wijnnetwerken met een knipoog naar de zomer!
Lees ook:Wat is eigenlijk de afdronk van een wijn?
Lees ook:Chileense proeverij geeft goed beeld
Lees ook:Kruiden en garrigue

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>