Onklare wijn

Onklare wijnWe zijn er tegenwoordig aan gewend dat onze wijn volkomen transparant en helder van kleur is. Toch spelen allerlei bezinksels van de druiven en de most een belangrijke rol voor verschillende wijnen.
In Frankrijk kennen we bijvoorbeeld de “sur lie” wijnen uit de Loire. Nadat de wijn de gisting hebben ondergaan blijft deze nog 4 tot 5 maanden op de “lie” rijpen om een vollere en fruitige smaak te verkrijgen. De lie bestaat uit afgestorven gistcellen en andere vaste deeltjes in de wijn die langzaam zijn gezonken in de wijn. In Italië vinden we in Veneto een andere variant , waarbij het bezinksel van de volle Amarone wijnen wordt toegevoegd aan een andere wijn, om zodoende deze wijn krachtiger en voller van smaak te maken. Wel worden deze wijnen voordat ze worden gebotteld nog gefilterd, zodat uiteindelijk klare wijn wordt geschonken.
Toch kun je ook in de fles onzuiverheden aantreffen., zoals wijnsteen en depot. Sommige producenten vinden dat de smaak van de wijn beter tot zijn recht komt als deze niet of nauwelijks is gefilterd. De geringe filtering bij betere rode wijnen leiden tot een depot onderin de fles. Dit depot bestaat uit allerlei vaste bestanddelen van de wijn, zoals wijnsteen, dode gistellen en tannineverbindingen. Zorg ervoor dat je het depot niet met de wijn vermengt vlak voor de consumptie; de wijn zal er bitterder en minder goed van gaan smaken. Een andere neerslag in de fles wordt gevormd door wijnsteen. Wijnsteen ontstaat meestal in witte wijn doordat wijnsteenzuur onder invloed van een lage temperatuur een verbinding aangaat met het mineraal Kalium. Wijnsteen is een goed teken; dit betekent dat het voor de wijn aangename wijnsteenzuur in voldoende mate aanwezig is in de wijn. Een koffiefilter biedt uitkomst om ook zonder kristallen van het laatste restje wijn te kunnen genieten.

Lees ook:Wat is wijnsteen?
Lees ook:Wat is droesem?
Lees ook:Hoe decanteer je een vintage port ?
Lees ook:Decanteren voor de perfecte wijn
Lees ook:Website Bordoverview is vernieuwd

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Onklare wijn

  1. Eugène Langezaal

    Geinteresseerd in het maken van wijn en toebehoren

      /   Reply  / 
  2. Hans

    Wat bedoel je? Wil je dat we daar meer over schrijven?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>