Wat is wijnsteen?

Na het oversteken van wijn in de wijngaard blijft een kristalvormig bezinksel over in de kuipen en vaten. Dit bijprodukt van wijn wordt wijnsteen genoemd. In bijna zuivere staat is het wijnsteenpoeder. In combinatie met een kalkhoudende stof geeft het een neutraal calciumtartraat. Het neerslaan van de wijnsteen kan worden tegengegaan door het toepassen van natriumcitraat en door bevriezing van de wijn voor botteling.

Bron: www.wijnweetjes.nl

Lees ook:Onklare wijn
Lees ook:Hout & Wijn deel I
Lees ook:Wat is Eiswein?
Lees ook:Nieuw eik, oud eik, wat betekent dat?
Lees ook:Zondagtip: Kuipersmuseum bij Gent

1 Reacties // Reageer

One thought on “Wat is wijnsteen?

  1. Robert Verweij

    Het wordt ook gebruikt om wijn aan te zuren, bijvoorbeeld in warme jaren/gebieden. (vaak na het vragen van toestemming)

    Als een fles wijn te koud bewaard wordt, kunnen de kristallen ook neerslaan in de fles. Het ziet er eng uit (lijkt op glas), maar is niet schadelijk.

    Het schijnt de smaak niet te beinvloeden, terwijl je zou denken dat er zuur is verdwenen uit de wijn. Maar blijkbaar in te kleine mate om het verschil te proeven.

    Voor de liefhebbers: wijnsteenzuur is ook los te koop, zodat je het (vermengd met water) kunt proeven. Zo kun je het verschil leren proeven tussen de verschillende zuren in wijn: appelzuur, melkzuur, etc.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>