Rubriek: gelezen

Eleveld gaat vandaag weer open

“Een wijnwinkel begin je niet zo- maar. Toch zijn Bert en Ginette Eleveld ‘zomaar’ in dit avontuur gestapt… De winkel zelf stamt uit1918. Toen begon Berts grootvader in Steenwijk een zaak in vis en fruit (kennelijk een gangbare combinatie). Elke volgende winkelier gaf zijn eigen draai aan het bedrijf. Vis en fruit werd achtereenvolgens fruit

Lees verder...

Het gezicht van de Beaujolais

Bijna tegelijkertijd zie ik twee Beaujolais issues op het internet voorbij komen. Het eerste speelt zich af op Linkedin waar een aantal heren een plezierig gesprek hebben over de houdbaarheid van wijnen uit de Beaujolais. En het staat tegenover het trieste bericht op de Decanter over het noodlottige vroegtijdige sluiten van zo’n 200 Beaujolais bezittingen

Lees verder...

Graag 0,75 liter droge, stoffige wijn, in onbegrijpelijke verpakking!

Wijnproefnotities! Het moeilijkste van de wijn…. Toeval of niet, tegelijkertijd vielen gisteren Winelife, Perswijn, Vinum en de Okhuysen Special op de mat bij de voordeur. Dit, opgeteld bij de Vino, de Bouillon en de Opzij die nog allemaal slechts half gelezen onder de tafel liggen, resulteerde in een onaangenaam gevoel van onbehagen! “Het grote niet

Lees verder...

Grootspraak in opspraak?

Ik lees het op de website van de Misset Horeca. Ben toch enigszins verbaasd want in de Grootspraak 2013 die nog niet zo heel lang geleden op mijn deurmat viel, bespeurde ik in het voorwoord van de heren Entius en de Groot beslist nog geen wrevel of wrijving. Integendeel. Ik citeer: “Wat hebben we dit

Lees verder...

Wijnproeverij Hongaarse wijnen in Harderwijk

Dit kwam op mijn pad via de Social Media tamtam…. “In mijn gloednieuwe proefkelder aan de Smeepoorstraat ben ik elke zaterdagmiddag te vinden voor advies, wijnverkoop en uiteraard om iets te laten proeven! Elke eerste zaterdag van de maand draagt ook nog eens een thema, en op 2 februari start ik met Hongaarse wijnen. Niet

Lees verder...

Certified Specialist of Wine

Wat is een CSW ‘er in hemelsnaam? Wel ook in de USA is men uiteraard druk met het geven van wijnonderricht. Net als we dat hier in Nederland trachten te doen. En het programma dat een CSW’er moet doorlopen om te slagen voor het CSW examen is een pittige! Het leidt op voor “Certified Specialist

Lees verder...

Wijnadvies voor bij de Oosterscheldekreeft

Maar dat is niet makkelijk: ‘ga op zoek naar wijnen passend bij de Oosterscheldekreeft’ in de lijn van de uitgave: ‘De Oosterscheldekreeft’! Als je zoals ik een ‘gespleten persoonlijkheid’ bent met een hang naar, een liefde voor lettertjes en foto’s aan de ene kant en wijngepassioneerd aan de andere kant, dan kun je je haast

Lees verder...

DRUIVEN VOOR CHAMPAGNE 2012 VAN UITZONDERLIJKE KWALITEIT

Champagne 2012 zal de boeken in gaan als een uitzonderlijk jaar en ongetwijfeld anders smaken dan  de Amerikaanse ‘Champagne’ ook al wordt deze gebruikt voor de Inauguratie van president Obama. Hoewel, daar hoor ik op dit moment niets meer over. ‘The base wines show a lovely richness as well as the acidity needed to make

Lees verder...

NEDERLANDS ACCIJNSBELEID KOST SCHATKIST TIENTALLEN MILJOENEN EURO’

Persbericht KVNW Steeds meer Nederlanders kopen hun wijn in het buitenland. Dit geldt vooral voor consumenten in de grensstreek. Op deze manier omzeilen ze de hogere Nederlandse accijns op alcohol. Dit blijkt uit onderzoek van Trendbox, in opdracht van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) en het Productschap Wijn. Dit schaadt de Nederlandse wijnhandel

Lees verder...

Julia Bertram, Weinkönigin van Duitsland kiest wijnen voor Berlinale

Voor het zesde jaar op een rij worden er wijnen van de ‘Weinstraße’ geserveerd tijdens de Berlinale die gehouden wordt van 7 tot 17 februari, tja inderdaad… in Berlijn. De Duitse Weinkönigin Julia Bertram en verschillende Berlijnse sommeliers o.a. hebben in December de wijnen voor de evenementen tijdens het Berlijnse Filmfestival  geselecteerd. De wijnbouwbedrijven die

Lees verder...

25 jaar Perswijn

Dit jaar bestaat Perswijn 25 jaar. Een niet mis te verstane presentatie van een blad dat door de jaren heen steeds beter, interessanter en zelfs hipper is geworden. Soms klagen mijn studenten en cursisten weleens dat de artikelen soms wel erg hoogdravend zijn, maar ja, aan de andere kant denk ik dat het daardoor juist

Lees verder...

Oostenrijkse wijn bovenop de berg!

Tegenwoordig kan ik werkelijk bijna geen seconde meer uit mijn digitale wereld vandaan, of er is al weer iets nieuws in mijn mailbox gegooid! Sociale media doet daar nog een schepje bovenop door via twitter accounts, een facebookpagina en een pagina op Linkedin de computer vol te stouwen met nieuwe wijnfacts! En ME maar roepen:

Lees verder...

En de wijnwereld blogt voort…

Dit weekeinde kwam ik zoveel nieuws tegen, zoveel mooie blogs, dat ik ze graag wil delen. Dus: start de week met een duik in de verzamelde wijnblogs van de wijncoach   Zoals de NZ blog van Bill Zacharkiw in de Montrealgazette.com waarin de grootsheid van Nieuw Zeeland verklaard wordt! (Ik heb het zelf pas nog

Lees verder...

Wijngaarden door vlammen in de as

In augustus 2012 werd dit filmpje aan Youtube toegevoegd. Prachtige oogstopnames in Tasmanië op het wijngoed Riversdale. Maar hoe zal het er nu zijn? Nu, nu bijna tweederde van de wijngaarden op Tasmanië ten prooi van het alles verwoestende en verstikkende vuur is gevallen! Yaxley Estate bijvoorbeeld, eigendom van John Yaxley die toe moest zien

Lees verder...