Rubriek: gelezen

Moet de ‘eigen wijn’ de restaurants redden?

Na de “Kus van Thérèse” heeft nu ook België zijn sterrenrestaurantwijjn. Vivendum, restaurant met * gaat hierin samenwerken met wijndomein de Hoenshof. Wijnbouwer Ghislain Houben formuleerde het als volgt: ‘We waren op zoek naar een gereputeerde chef die het zou aandurven om uit de bestaande basiswijnen een eigen blend te maken, zijn naam daar aan

Lees verder...

Neerlandsch wijndiner

Van 22 tot en met 28 oktober zullen twintig Nederlandse restaurants deelnemen aan dit evenement, dat in het leven geroepen is ter promotie van de Nederlandse wijn. Om de wijnen meer bekendheid te geven creëren bekende chefs en sommeliers een vier-gangendiner met een wijnarrangement bestaande uit Nederlandse wijnen. Waaronder ook enkele sterrenrestaurants. Gasten kunnen reserveren

Lees verder...

Dolcevia over druivenoogst in Italië

De oogst dit jaar is in Italië kwantitatief laag. Dit al voor het tweede achteréénvolgende jaar. Ook 2011 kende een minder volume! Ondanks droogte en aan de andere kant weer grote hagelstenen, lijkt de kwaliteit van de Italiaanse wijnen erg goed te worden.  Hoe kom ik hier nu op, eigenlijk doordat ik vannacht op de

Lees verder...

Oud&Nieuw uit een blikje

Je kunt het tegenwoordig zo gek niet verzinnen of het is er wel. Vanaf nu kunnen we met Oud&Nieuw rustig en op tijd allemaal tegelijk ons eigen “blikje” Bubbles ontkurken. Nou ja, ontkurken, gewoon het metalen lipje verwijderen.  Als we het maar even in Duitsland ophalen. In Duitsland zijn sinds kort twee mousserende wijnen en

Lees verder...

Time flies: winelife bestaat drie jaar

Ik lees veel. Alles wat wijn en food gerelateerd is, verzamel ik om mij heen, met gevolg dat hier grote stapels magazines, folders, kranten en noem maar op verzameld liggen. Natuurlijk lees ik  ook het wijnblad “Winelife”. Ik denk dat er voor een magazine als dit zeker een ruime markt moet zijn, als ik zie

Lees verder...

Is de wijn wel koud genoeg?

Zo lees je nog eens wat. In “de Wijnkring, Magazine voor levensgenieters” of te wel  het grootste en oudste detailhandelsconcept op wijngebied in Nederland, waarbij maar liefst meer dan 100 zelfstandige wijnhandelaren en slijters bij aan zijn gesloten, trok een klein blauw zeilschip mijn aandacht. Het schip zit op het etiket van de Mar de

Lees verder...

Wat zijn de schattingen van oude wijnen nu waard?

De waardebepaling van kwaliteitswijnen van ‘Nobles Crus wine fund’ wordt onder de loep genomen door de Financial Times en de Franse Website LeVif / L’ Express. Op verzoek van de FT is er een taxatie  gedaan door het platform ‘Liv-ex’ van 50 wijnen van Nobles Crus. De inschatting van Liv-ex komt 36,7% lager uit dan

Lees verder...

Perswijn lezen bij de open haard

Perswijn, dat  was het enige nog niet besproken wijn gerelateerde magazine van deze maand, dat nog op mijn bureau lag te wachten. Al een tijdje… Nu wilde het toeval dat ik mij gisteren zowaar in goed PW-gezelschap mocht begeven. Tijdens een kleine, maar intensieve proeverij in Amsterdam, waar ik  ingeklemd zat tussen één van Nederlands

Lees verder...

Wine Wonders of the World

Er is veel te doen over de categorie supermarktwijnen. Ze worden op handen gedragen of juist verguisd. Het Wijninstituut heeft er een proefgroep opgezet, bestaande uit docenten en cursisten! Maandelijks aan de slag met een grote blindproeverij uit  het supermarktsegment. De Lidl zet in Engeland Masters of Wine in en hier in Nederland introduceren de

Lees verder...

Wat er te lezen valt in de wijnmagazines rond de herfst!

Wat is er de afgelopen week allemaal op de deurmat gestuiterd? In ieder geval naast de dagelijkse post, de reclamefolders een enorme hoeveelheid wijn-leesvoer voor de oktobermaand. Hoe lezenswaardig zijn de bladen dit keer? Met plezier heb ik me op de bank gestort, heb er mee geworsteld en ben boven gekomen! Dit staat er deze

Lees verder...