Gisteren was het wijn-spijsdag, maar mevrouw Koken.blog is even op vakantie. Daarom haalde ik mijn inspiratie van elders deze week en vond in een Nieuwsbrief een lekker haringrecept. En bij haring past heel goed een glaasje sherry! Jawel, sherry, een drank die nog steeds veel te weinig gewaardeerd wordt in Nederland. Ik drink wel eens strakdroge sherry bij de sushi, of een mooie zoete bij de chocoladetaart. Bij deze haringtartaar past een wat zilte manzanilla!
(Over sherry binnenkort meer!)
Haringtartaar met Hollandse mosterd
BENODIGDHEDEN
* 4 nieuwe haringen
* 2 zoetzure augurken
* 1 sjalotje
* verse dille
* verse peterselie
* 1 el grove Hollandse mosterd
* 1 tl fijne mosterd
* 4 el Zaanse mayonaise
* 1 limoen
* versgemalen peper
* 4 witte boterhammen
BEREIDINGSWIJZE
Verwijder de laatste kleine graatjes van de haring, verwijder de staartjes en snijd vervolgens de haringen in heel kleine stukjes.
Snijd de augurken en het sjalotje ook héél fijn.
Hak de dille en peterselie fijn, gebruik in ieder geval van ieder een flinke eetlepel. Bewaar de rest in de vriezer voor een volgende keer, laat ze dan op kamertemperatuur ontdooien tussen keukenpapier.
Meng de kruiden door de mosterd en mayonaise.
Rasp de schil van de goed schoon gewassen limoen en roer dit door de kruidige mosterdmayonaise.
Voeg eventueel nog wat limoensap en versgemalen peper en zout naar smaak toe.
Schep de haringstukjes samen met de augurk en sjalot stukjes door de saus.
Bron: Het Spanje van Osborne
Lees ook:Weekendgerecht: Aardappeltortilla
Lees ook:Wat is manzanilla sherry?
Lees ook:Recept voor gevulde champignonhoedjes met een lichte wijn
Lees ook:Wijn-spijs combinatie: Spagetti met Pinot Grigio
Lees ook:Zalm recept met rose!