Vandaag hebben we een echt kerstrecept voor u.
Gegrilde lamsbout.
Met een mooie rode wijn erbij…
Gegrilde lamsbout met verse kruiden
Benodigdheden
3 teentjes knoflook
3 sjalotten
4 takjes rozemarijn
4 takjes tijm
4 takjes peterselie
Lamsbout van 1,5 kg (ontdaan van been)
zout
peper
olijfolie
3 eetlepels vloeibare honing
2 eetlepels basterdsuiker
Extra nodig: barbecue, vijzel of keukenmachine, keukentouw, aluminiumfolie
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 150˚ C.
Pel de knoflook en sjalotten en haal de blaadjes van de kruidentakjes. Stamp de knoflook, sjalotten, rozemarijn, tijm en peterselie met een vijzel of hak fijn in de keukenmachine. Meng er een scheut olijfolie door.
Bestrooi de lamsbout met peper en zout en bestrijk de binnenkant van de lamsbout met het kruidenmengsel. Bind de lamsbout op met keukentouw, leg hem op een ingevette bakplaat en zet hem ca. 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Grill hierna de lamsbout in een grillpan of op de barbecue. Dek hem af met aluminiumfolie en laat ca. 15 minuten zachtjes doorgaren aan de zijkant van de grill of barbecue.
Roer de honing los met de suiker en lak de lamsbout hiermee. Leg hem nog even op de grill of barbecue, zodat hij iets gekaramelliseerd wordt. Verwijder het opbindtouw en snij de lamsbout in plakken.
De gegrilde lamsbout is lekker met gepofte aardappels van de barbecue, gegrilde courgettes, aubergines, zoete pepers en tzatziki.
Wijnsuggestie
Napier Red Medallion Nieuwe Wereld
of
Rosso di Montalcino Oude Wereld
of
Nobilo Merlot Oude Wereld
Lees ook:Wijn-spijs combinatie: Gamba’s met Chardonnay
Lees ook:Wijn-spijs combinatie: Spagetti met Pinot Grigio
Lees ook:Recept voor gevulde champignonhoedjes met een lichte wijn
Lees ook:Weekendgerecht: Aardappeltortilla
Lees ook:Wijn-spijs combinatie: Bruschetta met Chardonnay of Rosé