Vandaag #portday

Vandaag is het #portday: een dag gewijd aan port, de versterkte wijn uit Portugal. Met de instelling van deze dag wil het The Center for Wine Origins aandacht vragen voor deze wijn, en de noodzaak de goede naam van port te beschermen. Via Twitter en andere social media wordt iedereen uitgenodigd zijn of haar ervaringen met port te delen. Op Twitter wordt daar de hashtag #portday voor gebruikt.

The Center of Wine Origins werd in 2005 opgericht door belangenorganisaties van de wijnboeren in de Champagne (Frankrijk) en de Douro (Portugal). Samen maken zij zich sterk om vooral Amerikaanse consumenten te wijzen op het belang van authentieke herkomstbenamingen. (Het hoofdkwartier zit in Washington DC!) Vooral de VS was (en ook nog wel is) erg sterk in het gebruiken van wijnnamen die inmiddels beschermd zijn, zoals port en champagne, maar vroeger ook ‘chablis’ of ‘burgundy’.

Om het nog maar eens duidelijk te herhalen: port mag alleen port heten als het een versterkte wijn betreft waarvan de druiven geoogst zijn langs de Douro en de wijnen opgevoed zijn ofwel in Vila Nova da Gaia aan de kust ofwel in de Douro streek zelf. Wat er aan versterkte wijn uit Zuid-Afrika, Australië of Californië komt,  mag dus nooit port heten. Tenminste, als je die wijnen aldus gelabeld de EU in wilt krijgen. Wat er in eigen land op het etiket staat, kan lastiger beperkt worden door organisaties in de Champagne of de Douro. Wel zijn er inmiddels tussen allerhande landen afspraken hierover gemaakt.

En wat schenk jij jezelf vandaag  in? Bij mij staat een Optima 20 Year Old Tawny van Warre klaar, al snak ik naar mijn voorkeursport van Churchill. Maar die is even op, helaas.

foto: The Center for Wine Origins

Lees ook:PORTuguese Love – port die geen port mag heten
Lees ook:Architectuurprijs voor architect van Quinta do Portal
Lees ook:Champagne voor mijnheer de President
Lees ook:Wat is Banyuls?
Lees ook:‘Champagne’ en ‘Port’ verboden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>