Wat is Banyuls?

 

In iedere slijterij kom je hem wel tegen: de Banyuls. Maar wat is het? Banyuls is een klein wijngebied in Frankrijk in de buurt van het plaatsje Banyuls, vlakbij de Spaanse grens. Er wordt een zoete, met alcohol versterkte wijn geproduceerd, die veel weg heeft van Port en in Frankrijk vin de liqueur wordt genoemd. Hij is van weinig belang in landen waar men ook Sherry en Port kan krijgen. De Banyuls is een van nature zoete wijn, die men gewoonlijk als aperatief drinkt. Er zijn echter ook mensen die hem als dessertwijn drinken.

Bron: www.wijnweetjes.nl

Lees ook:Wat is manzanilla sherry?
Lees ook:Hoe decanteer je een vintage port ?
Lees ook:Vandaag #portday
Lees ook:Een glaasje madera.. bij de chocolade!
Lees ook:PORTuguese Love – port die geen port mag heten

12 Reacties // Reageer

12 thoughts on “Wat is Banyuls?

  1. Petra

    jammer dat je info niet klopt. Banyuls is juist geen Vin de Liquer maar een Vin Doux Naturel en Banyuls onderscheidt zich wel degelijk van andere versterkte wijnen door het gebruikte druivenras. Had net mijn 2005 logje over Banyuls herplaatst.

      /   Reply  / 
  2. fijnproeverke

    Banyuls is inderdaad een Vin Doux Naturel. Het is een uitstekende begeleider van chocolade, chocolade- of koffiedesserten, aardbeien en Tiramisu.

      /   Reply  / 
  3. huib groenewegen

    Weet iemand wat de ideale schenktemperatuur is van deze wijn?

    Bij voorbaat dank.

    Huib Groenewegen

      /   Reply  / 
  4. hans

    Ik zou zeggen 10-12 graden

      /   Reply  / 
  5. Robert Verweij

    Je ziet veel verschillende schenktemperaturen. Op NL kamertemperatuur (20 C) vind ik persoonlijk te warm (voor alle wijn, trouwens) De alcohol overheerst dan zo.

    Jonge Port/VDN e.d. vindt ik zelf lekker op 14 graden, oudere op 16/17 graden.
    Eventjes in de koelkast dus.

    Maar zoals bij zoveel wijnonderwerpen, kun je het beste even proeven wat je zelf het lekkerst vind: Glaasje op het aanrecht, glaasje in de koelkast. En na een half uurtje proeven!

      /   Reply  / 
  6. bonbecwijnen.nl

    De vraag over de schenktemperatuur van banyuls wijnen: deze varieert en ligt tussen de 8 en de 16 graden. De witte in het lagmeen wat koeler dan de rode. Temperatuur hangt ook samen met het karakter van de Banyuls. Wij verkopen, als enige in Nederland, ruim twintig verschillende Banyuls, wit, amber, rood, zoet halfzoet, halfdroog en droogen droog. Alle van de grenache-druif gemaakt, een smaakvolle maar laagrenderende druif. Valt nog veel over te zeggen, maar dat staat op onze web-site.
    Overigens in het algemeen wat temperatuur aangaat: geen enkele wijn zou boven de 18 graden gedronken moeten worden. De geisoleerde c.v. woning in Nederland is beslist geen maatstaf!

      /   Reply  / 
  7. Miguel Paez

    Beste mensen,

    Banyuls idd een heerlijk drankje. Helaas ben ik erachter gekomen dat het vrij zeldzaam is in Nederland. De enige locatie in Nl waar je het kunt krijgen is in een dorp in Zeeland. Weet iemand toevallig waar het in brabant ergens te verkrijgen is?

    Groeten Miguel

      /   Reply  / 
  8. J. Kenbeek

    Banyuls is wel in meer plaatsen te koop, ik heb bij meerdere, betere wijnzaken de Banyuls kunnen kopen. Bijvoorbeeld in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam en die had er zelfs van 10 jaar oud.
    Vind hem zelf ook het lekkerst als hij iets gekoeld is.

      /   Reply  / 
  9. Robèrt

    Het noemen van bedrijven is blijkbaar geen probleem hier, Banyuls is ook te koop bij Gall & Gall. Dat is toch een landelijke keten en altijd wel in de buurt.

    Het is echt niet meer zo zeldzaam tegenwoordig.

    Het is wel een heerlijke wijn.

      /   Reply  / 
  10. WIJNHUIS BARILE

    Er zijn verschilendeBanyuls
    De Tradion ligt eerst een jaar buikten in grote eiken vaten voor de natuurlijke oxidatie, daarna nog 5 jaar op kleine eikenvaten in de kelders. Te vergelijken met een 10 jaar oude Port.Heerlijk met Old Amsterdam kaas, Bittere chocolademousse 70% cacao, bonbons en bij eend.
    De RIMAGE lijkt op een Ruby. Deze rijpt op fles.
    De Grand Cru rijpt 36 mnd op kleine eikenvaten. Te vergelijken met een 30-40 jaar
    oude Port.Heel verfijnd.
    De Banyul Nadal, dit is een droge Banyul, deze is verukkellijk bij een Franse salade met verse ansjovis.
    De Christian Reynal is de koning van de Banyuls, of er een engeltje over te tong gaat. Zijn maar ongeveer 1.000 flessen van.
    Er is veel kwaliteits verschil in Banuyls.
    De Banyuls van Cave l’Abbe Rous overleven ons. Deze Banuyls zijn te koop bij Wijnhuis BARILE in Almere.

      /   Reply  / 
  11. Emile Baade

    Banyuls kan als dessertwijn gedronken worden bij zowel kaas als zoete, b.v. ijs of taart, nagerechten gedronken worden.
    Dit in tegenstelling tot witte dessertwijnen die specifieker toegeschreven worden aan óf kaas óf zoete desserts.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>