PORTuguese Love – port die geen port mag heten

Port is alleen port als er port op staat. Deze variant op een bekende reclame-slogan geldt eigenlijk helemaal niet. Want port is alleen port als het echt uit Portugal komt, uit het gebied langs de rivier de Douro. En datzelfde geldt voor veel beroemde wijnen: port is een met alcohol versterkte wijn uit het noorden van Portugal, uit de streek rond Oporto.  Champagne is een mousserende wijn uit de streek in Noord-Frankrijk rondom Reims. En Chablis is een wijn van chardonnaydruiven uit het noorden van de Bourgogne. En zo zijn tal van wijnnamen beschermd. Hun herkomst is gekoppeld aan – meestal – een geografisch gebied, en wijnen uit andere gebieden mogen absoluut niet zo genoemd worden.

Maar de roem van sommige wijnen is zo groot, dat de verleiding groot is een wijn uit een ander gebied net zo te noemen. Zo wordt er in Californië in het verleden heel wat ‘Chablis’ gemaakt, en duiden veel mensen alles wat bubbels heeft met champagne aan.

Maar versterkte rode wijn uit Australië of Zuid-Afrika mag van de EU echt geen port heten. En de organisatie die de belangen van champagne behartigt, voert rechtzaken met individuen en organisaties die de term Champagne / champagne op hun etiket of in hun reclame gebruiken. Zo verloor Unilever een gevecht om een champagne-shampoo, en mogen de inwoners van het plaatsje Champagne in Zwitserland hun wijnen geen champagne noemen.

En toch blijven dergelijke beroemde namen hun aantrekkingskracht houden, of je het nu port mag noemen of niet. Versterkte wijnen met in de naam verwerkt een verwijzing naar port worden overal ter wereld gemaakt. Vandaag kwam ik een ‘port’ uit Oostenrijk tegen, van Weingut Artner in Carnuntum, de wijnstreek onmiddellijk zuidoostelijk van Wenen.

Ze hebben hun PORTuguese Love gemaakt van syrah en blaufränkisch-druiven van eigen wijngaarden, en versterkt met wijnalcohol gemaakt bij de buurman. Op dit moment is de allereerste jaargang, uit 2008, op de markt, en hij smaakte uitstekend. De kleur is wat lichter dan die van de meeste ‘echte’ port, en de smaak ietsje fruitiger dan een ruby port. Rozijntjes en rood fruit in geur en smaak, en de alcohol – in totaal 19% – mooi verwerkt in het geheel. In de afdronk ook wat cacao en caramel.

De druiven zijn met de hand geplukt én met de voeten getreden. De stevige, zoete dessertwijn is gebotteld in flesjes van 375 cl, en je moet er € 27,50 voor betalen. Lekker bij chocoladetaartjes of zó, voor het haardvuur. PORTuguese Love van Artner is verkrijgbaar bij Good Grapes.

Lees ook:Vandaag #portday
Lees ook:‘Champagne’ en ‘Port’ verboden
Lees ook:Graham’s als Exclusieve december tip
Lees ook:Wat is Banyuls?
Lees ook:Langhe Doc – the movie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>