Waarom hebben sommige wijnen was op de kurk en hoe krijg ik het weg?

Sommige producenten doen was bovenop de kurk, een soort kaarsvet dat verschrikkelijk is om weg te halen.

De reden dat wijnmakers dat doen is om lucht uit de fles te houden, om voor klanten duidelijk te maken dat er niets met de wijn is gebeurt als een soort zegel en om tekenen van oxidatie te verbergen.

Maar waarom was?

De meeste producenten zeggen daarop dat het een soort ambacht uitstraalt en dat men wil laten zien dat het met de meeste zorg is gemaakt. Ze worden meestal ook met de hand gedipt en zien er daarom per fles ook anders uit, alsof het genummerde flessen zouden zijn… 

Ik denk dat die effecten niet echt meer werken want er zijn nu veel te veel wijnen met wax top.

Advies voor het openmaken: gewoon doen of de was er niet is en hij komt vanzelf mee.

Lees ook:Wat is nieuwe wereld en wat is dan oude wereld?
Lees ook:Wat is droesem?
Lees ook:Wat betekent het woord Cuvée precies?
Lees ook:Ik heb een oude wijn gevonden in mijn kelder! Help!
Lees ook:Wat is die fles waard? Antwoorden op een veel gestelde vraag

1 Reacties // Reageer

One thought on “Waarom hebben sommige wijnen was op de kurk en hoe krijg ik het weg?

  1. Robèrt

    Maar wel vlak voordat de kurk de fles verlaat even blazen en goed kijken of er niet te veel losse rommel ligt rond de opening.
    Ik wil niet van dat rode “kaarsvet” in mijn glas hebben.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>