Wat is nieuwe wereld en wat is dan oude wereld?

Nieuwe wereld

Daar is een simpel antwoord op en een ingewikkelde.

Het simpele antwoord is: kijk naar het land waar de wijn vandaan komt. Dat staat bijna altijd op het etiket. Als de wijn uit Europa komt is het oude wereld. Anders is het nieuwe wereld.

Simpel toch?

Het ingewikkelde antwoord is dat oude wereld wijnen anders gemaakt worden als nieuwe wereld wijnen…

Oude wereld wijnen zijn vaak meer subtiel, gebruiken vaak een mix van druivensoorten en hebben vaak specifieke kenmerken per streek. Nieuwe wereldwijnen zijn vaak fruitiger, extremer en worden vaak van 1 druivensoort gemaakt.

In de oude wereld maakt men tegenwoordig ook wijnen met nieuwe wereld wijnen ‘stijl’ en vice versa. Dat is dus niet meer zo makkelijk. Je ziet bijvoorbeeld in Californie en Zuid Afrika wijngaarden die een Bordeaux proberen te maken en in Chablis huizen die een Chardonnay maken. Dit soort subtiele verschillen kan je niet aan de fles zien, en waarschijnlijk zelfs niet proeven. Het is meer een trend.

Veel mensen vinden oude wereldwijnen ‘traditioneel’ en nieuwe wereldwijnen ‘hip’.

Lees ook:Oude wereld wijnen winnen het van nieuwe wereld wijnen
Lees ook:Sauvignon of chardonnay?
Lees ook:Wat is een Cépagewijn?
Lees ook:Ik heb een oude wijn gevonden in mijn kelder! Help!
Lees ook:Wat is eigenlijk Cabernet Franc?

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Wat is nieuwe wereld en wat is dan oude wereld?

 1. isabella

  Juist in de oude wereld smaken veel wijnen specifiek of authentiek door het gebruik van 1 druif soms aangevuld met een klein % andere druif. Verschillen per land maar bv in Italie, Griekenland en Spanje is dit zeker van toepassing. Ik denk met jou dat oude wereld gewoon staat voor de wijnlanden die van oudsher bekend zijn, d.i. veelal Europa. Nieuwe wereld: alles daarbuiten. En inderdaad worden in de nieuwe wereld ‘ oude’ rassen geteeld en oude soortnamen nagebootst..maarja wat moeten ze anders he.

    /   Reply  / 
 2. Darick

  Australische, Chileense of welke nieuwe wereld wijnen dan ook: het is alsof je coca cola drinkt in plaats van een levende drank.

    /   Reply  / 
 3. Peter

  Met name Frankrijk heeft het een paar jaar wat slechter gedaan. Door de komst van de nieuwe werelden lijkt het er op dat er meer op de kwaliteit wordt gelet in Frankrijk

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>