Anti-kater drankje: Quaetbeleyt

Met de Kerstdagen las ik het prachtige Kastelenkookboek van Robbie dell’ Aira. Daarin staat de keuken van diverse middeleeuwse kastelen centraal. Naast diverse beschrijvingen van het leven op een Nederlands kasteel worden telkens een aantal recepten gegeven die bovendien vrij makkelijk zelf te maken zijn. Een aantal van die recepten heeft een drank met wijn als basis. En de onderstaande leek me wel een aardige voor na die kater van morgenochtend: Quaetbeleyt.

 

Je hebt nodig vier verse eieren, 0,35 liter stevige rode wijn en suiker naar smaak. Meng de vier rauwe eieren met de rode wijn. Verhit het mengsel al roerende tot het kookpunt. Het mag beslist niet koken! Voeg suiker toe, en schenk het Quaetbeleyt in een beker of mok.

Het recept is afkomstig uit een kookboekje gedrukt in 1514 en doet wel een beetje denken aan de huidige sabayon. Van zo’n sabayon staat een andere versie in datzelfde Kastelenkookboek, Eyeren Lombaert. Daarvoor heb je echter Marsala nodig, iets wat niet veel mensen in huis zullen hebben. Als ik weer eens Marsala heb gevonden en gekocht, ga ik Eyeren Lombaert maken. En dan leg ik gelijk uit wat Marsala is.

Het Kastelenkookboek kun je hier kopen.

Lees ook:Monbazillac bij de tiramisu
Lees ook:Weekendgerecht: Aardappeltortilla
Lees ook:Europees parlement: chapitaliseren mag
Lees ook:Romeinse asperges met wijn
Lees ook:Handig: tips tegen een kater (in een boek)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>