Europees parlement: chapitaliseren mag

Suiker aan de wijn toevoegenHet Europese parlement vindt dat het toevoegen van suiker aan de wijn, het chapitaliseren, toegestaan moet blijven.

Het parlement richtte zich daarmee tot de ministers van Landbouw van de
EU-landen, die volgende week beslissen over een nieuw wijnbeleid voor
de EU.

De ministers van Landbouw zullen volgende week onder andere proberen om het enorme overschot aan wijn verder te reduceren. Er ligt echter ook een voorstel om het chapitaliseren te gaan verbieden.


Nederlandse en andere Noord-Europese wijnboeren voegen suiker toe aan
de most om zo een hoger alcoholpercentage te verkrijgen en de wijn een
betere structuur te geven. Vooral in slechte jaren met weinig zon en
een relatief lage gemiddelde temperatuur tijdens het groeiseizoen, is
dit hard nodig. Ook 2007 is een jaar waar er weer behoorlijk wat suiker
gebruikt moet worden. Ik heb afgelopen maand in de Bourgogne een aantal
wijnmakers gesproken die dit jaar druiven met relatief weinig suiker en
veel zuren hebben geoogst en ook en masse gaan chapitaliseren.

De
strengste wijnwetgeving qua toevoegen van suiker en zuren vinden we
overigens in tegenstelling wat tot veel consumenten denken in Italië en
Spanje.

Lees ook:EU ministers zijn het oneens
Lees ook:Minister Veerman steunt EU plannen
Lees ook:Bubble Basics
Lees ook:Oudste wijn ter wereld: waarom is die drinkbaar?
Lees ook:Van de hand van Evelijn van Heuven een toepassing uit het boek Smaakstof

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>