Wijngids van de Consumentenbond

Consumentenbond500 wijnen onder de €8 getest op smaak én chemische kwaliteit.

Volgens de Consumentenbond een unieke gids. Nou, uniek zou ik hem zeker niet noemen, maar de Consumentenbond heeft wel autoriteit.

Ook op wijngebied? Wat vind jij?

Over smaak valt niet te twisten. Daar zijn we het allemaal over eens. Maar de ‘Wijngids 2008’ van de Consumentenbond is een uniek fenomeen geworden. Na twee eerdere succesvolle edities komt Nederlands grootste onafhankelijke testorganisatie met de Wijngids 2008.
Voor de samenstelling van deze wijngids zijn 500 rode, witte en roséwijnen onder de acht euro getest.

De oordelen van de geteste wijnen staan in overzichtelijke profielen, gerangschikt op supermarkt en slijterijketen. Naast deze resultaten bevat het boek nuttige en praktische wetenswaardigheden: Hoe wordt wijn gemaakt? Hoe kun je het beste een wijn bewaren? Hoe drink je wijn? En welke druivenrassen en grondsoorten spelen een belangrijke rol? Het staat allemaal in de Wijngids 2008 van de Consumentenbond.

Niet alleen de smaak werd getest…
De 500 geteste wijnen zijn alle te koop bij supermarkten en slijterijketens. Daarbij zijn de wijnen niet alleen op smaak maar ook op chemische kwaliteit getest; dit is zeer belangrijke informatie voor zowel uw gezondheid als de houdbaarheid van de wijnen. Denk daarbij aan onder meer de hoeveelheid suiker, de zuurgraad, de hoeveelheid vluchtige zuren en de conserveermiddelen sulfiet en sorbinezuur. De Wijngids 2008 bevat veel relevante informatie en is hiermee van toegevoegde waarde voor de geoefende wijnliefhebber die zijn ‘overall wijnkennis’ naar een hoger niveau wil brengen.

Wijngids 2008: anders dan andere jaren
De smaaktesten zijn dit jaar niet door consumenten, maar door een panel van meerdere vinologen en gevorderde amateurproevers uitgevoerd. Uiteraard vonden de tests blind plaats, waarbij het testpanel vooraf geen informatie kreeg over de geteste wijnen, behalve de druivensoorten. Daarnaast zijn de wijnen niet alleen op smaak maar ook op chemische kwaliteit getest.

‘Beste uit de test’
Bij de rode wijnen is Les Grandes Caves d’Albret als beste uit de test gekomen. Een Franse rode wijn met een mix van Cabernet Sauvignon en Merlot; niet alleen de smaak (‘prettige, volle smaak, vriendelijke wijn met een zoetje’) maar ook de chemische samenstelling (‘chemisch correct’) overtuigde de Consumentenbond volledig. Les Grandes Caves d’Albret is in Nederland via de slijterijen van de Bottelier verkrijgbaar.

Onder de geteste witte wijn gaat het hoogste cijfer naar Penfolds Rawson’s Retreat Riesling. Deze Australische wijn scoort chemisch-technisch ook de hoogste ogen; het testpanel beschreef de wijn als ‘erg veel geur, erg weinig bitter, erg veel smaak, iets complex’. Penfolds Rawson’s Retreat wordt in Nederland door Albert Heijn verkocht.

Van alle roséwijnen kwam de Argentijnse Select Pampas del Sur als beste naar voren. Net als de witte en rode winnaar behaalt deze rosé (Merlot/Malbec) de maximale score qua chemische samenstelling. Het testpanel beoordeelde de wijn als ‘mooi vol, heel donkere kleur, aparte geur, droger dan verwacht, rijp rood fruit in smaak en enigszins kruidig’. Select Pampas del Sur is te koop bij Dirck III.

Les Grandes Caves d’Albret

Frankrijk (2006)
€ 4,89 (0,75 liter)    Penfolds Rawson’s Retreat Riesling
Australië (2006)
€ 6,99 (0,75 liter)    Select Pampas del Sur

Argentinië (2006)
€ 2,99 (0,75 liter)

Wijngids 2008
500 rode, witte en roséwijnen getest op smaak én chemische kwaliteit!
Auteur        Consumentenbond
ISBN            978 905951 0982
Prijzen        €16,00 voor leden en
€19,50 voor niet-leden
       

Lees ook:Consumentenbond test wijnen
Lees ook:Wijnsamenzwering van Calvijn en de Consumentenbond
Lees ook:Wat drink ik bij Indisch eten?
Lees ook:Nooit meer kurk in de wijn
Lees ook:Supermarkt wijn test

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>