Wijnsamenzwering van Calvijn en de Consumentenbond

Een echte wijntestEr is een oude Nederlandse samenzwering die erop is gericht om Nederlandse te beletten om goede wijn te ontdekken. In dit complot zitten onder andere Calvijn en de Consumentenbond.

Calvijn inspireerde Nederland naar een land van harde werkers die zich eeuwenlang voorzagen van karige malen onder aanvoering van de smaakloze aardappel, en zich laafden met goedkope wijnen.

Eeuwenlang leefde het gros van de Nederlanders zo door, waarbij slechts het zuiden des lands enigszins leek te profiteren van de Bourgondische Belgische impulsen. Langzaam maar zeker klommen we vanaf de jaren ’80 van de vorige eeuw uit het dal. Een nieuwe generatie, zelf opgevoed met de “Hollandse pot” van aardappelen, groente en vlees bleek bereid om af te gaan rekenen met de vingerende traditie.

In plaats van 15 minuten koken/ 10 minuten eten kwam er ruimte voor keukenexperimenten die gerust uren mochten duren. In het zog van deze positieve ontwikkelingen begon er vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw een brede belangstelling voor wijnen te ontstaan. Eten & wijn werden zo, om in Maslov-termen te spreken, een sociaal gebeuren waarbij uitgebreid genoten kon worden, in plaats van een primaire levensbehoefte. Verschillende wijnen proberen en je smaak ontwikkelen werd voor velen een adagium.

De Calvinistische Consumentenbond probeert echter deze trend abrupt af te stoppen.
Zij heeft op basis van een panel van “gewone consumenten” een flink aantal wijnen onderzocht, en wat blijkt: goede wijn is helemaal niet duur ! Bij de Super kun je al voor € 1,95 een “klassewijn” ( in casu rosé) kopen ! Ook voor toppers op het gebied van rode- en witte wijn hoef je niet meer dan € 3,99 te betalen.

De Consumentenbond heeft in het digitale tijdperk al een tijd geleden haar bestaansrecht verloren, alleen weet ze dat zelf nog niet. Iedere branche heeft tegenwoordig wel een aantal vergelijkingssites die het werk van de Consumentenbond op structurele basis hebben overgenomen en verbeterd. (Kijk maar eens voor consumentenelektronica op kieskeurig.nl.) Toch meent dezelfde Consumentenbond op basis van consumenten met een zeer beperkte kennis van wijn, wijnen te moeten testen en deze zeer onzorgvuldige testresultaten breed te laten uitmeten door andere onwetenden (of andere samenzweerders) in de pers. Net zo min als je Masaï een autotest van compacte auto’s moet laten doen, kun je leken een wijntest laten uitvoeren. ZE MISSEN NAMELIJK HET BENODIGDE REFERENTIEKADER OM BAGGER VAN ECHTE WIJN TE ONDERSCHEIDEN !

Waarschijnlijk hoef ik me niet meer zo op te winden over dit onderzoek van de Consumentenbond, omdat zelfdenkend Nederland wel zal snappen dat er toch ook nog lekkere wijnen zijn boven de € 5. Daarom stel ik voor om volgend jaar het onderzoek te herdopen naar “onderzoek naar de goedkoopste nog drinkbare wijn”. Blijft u alstublieft gewoon allerlei wijnen binnen uw budget proberen, en vorm uw eigen mening. En zeg uw lidmaatschap van de Consumentenbond ondertussen snel op.

Lees ook:Consumentenbond test wijnen
Lees ook:Champagne, Cava of Prosecco
Lees ook:Wijngids van de Consumentenbond
Lees ook:In 2100 geen wijn meer uit Napa
Lees ook:De consumentenbond heeft bloed aan haar handen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Wijnsamenzwering van Calvijn en de Consumentenbond

  1. Frank Verdegaal

    Patrick,

    Goede column. Je hebt gelijk. Deze trend zie je zowel in het culinaire als in de vinologie. Het is vreemd want in de 17de en 18de eeuw waren Nederlanders de voorlopers in de wereld.

    Toch kun je nu ook voor een laag budget een topwijn kopen. Het is een uniek aanbod.

    Kijk op http://www.daanveilingen.nl. Daar staat een veiling met heel bijzondere wijnen die voor een laag bedrag te koop zijn. Calvijn zou het goed vinden als je hier op biedt.

    Allerlei bijzondere cru’s en champagnes. Rothchilds, Petrus, Clos destournel, Cote Rotie, Hermitage, Puligny-Montrachet, etc

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>