Afvallen met smaak en smaakstijlen

Zuid-Afrika heeft ons veel gebracht! Naast de prachtige wijnen, de sprekende foto’s, het echte wij-gevoel, bracht het ook eindelijk weer rust! Rust in het hoofd om terug naar af te gaan en te focussen op dat wat bijna vergeten was! Wat een genot!
Terug in de schoot van ons gezin, aangewezen op elkaar drie volle weken lang! Ik kan niet anders dan trots zijn op dit gezin door ME en mij geboetseerd. Nu is het theater in Zuid-Afrika natuurlijk groots en de afleiding enorm, maar toch, 21 dagen alleen maar je dichts-bij-je-hart zijnde bloedverwanten te zien… dat kan op zijn minst lichtelijk gaan kriebelen! Maar dat gebeurde niet!

 

Ja, Zuid-Afrika bracht ons veel. Helaas ook aanzienlijk veel extra kilo’s. Dus na het laatste feestweekeinde toch maar Sonja Bakker uit de kast gepakt. Dat, samen met een regelmatige gang naar de sportschool gaat mij helpen om weer iets beter in model te komen :) .
Nu moet ik zeggen, dat als je even in het ritme zit, het absoluut geen al te zwaar regime hoeft te zijn. Ik eet er tenminste iedere avond erg lekker door. Ik ben wel zo iemand die zich aan de letter van het programma houd, omdat ik anders bang ben het voor niets te doen.
De komende weken ben ik te volgen, op twitter en op het blog onder de Smaakstijlen, met gerechten, recepten en wijnkeuzes die ik iedere dag maak. In het teken van mijn SB programma.

 

De leer van Klosse[1] noem ik het altijd, daarmee doe ik het geen onrecht, is de leer van het combineren van smaakfactoren. Smaakfactoren zijn universele productkenmerken. Ze zijn in redelijke mate objectief. De smaakfactoren bestaan uit het mondgevoel van een product, de hoeveelheid aan smaak die het product heeft en het type  van deze smaak.
Hierbij geeft het mondgevoel de structuur van het product aan, ‘hoe voelt het aan in de mond’  en het type van de smaak bepaalt of een product frisse tonen heeft of juist hele rijpe tonen, of misschien wel in een complex gerecht over beide tonen beschikt, hiermee het orkest te complementeren.

 

Geheel met de complimenten van Sonja heb ik gisterenavond kabeljauw gegrild. Wat ik al zei, ik houd me in dit geval strict aan haar vast! Ik wil niet het risico lopen, alles voor niets te doen, dus ben daar vrij rigide in.
Op het menu stond kabeljauw, prei, gekookte aardappels en gemengde salade. Niets mis mee. Er stond geen glas wijn bij. Maar als ik naar de sportschool was geweest, dan zou ik dat wel gedaan hebben. Een kleine uitzondering op de stricte regels waar ik me aanhoud, moet wel kunnen toch?
De kabeljauw ‘lakte’ ik met mosterd en wat citroensap. Daarna ging deze zo in mijn multifunctionele strakke gril-pan! Wat je dan krijgt, is eenvoudig, maar vol van smaak. De gril, de mosterd en het citroensap geven een strak mondgevoel en frisse tonen.

De in kleine stukjes gesneden prei, alleen opgezet met ‘aanhangwater’ en zo uit de pan op het bord, heeft van zichzelf een fijne smaak met een wat filmend mondgevoel. Door het korte koken blijft de smaak fris.
De krieltjes die ik gebruikte, kookte ik niet te lang, daarna wat zeezout en onze huisolijfolie van  Fattoria Bernardini er over heen! Wauw wat lekker.

Kortom, ik heb gisterenavond een gerecht gegeten met een strak mondgevoel, met wat filmende tonen olijfolie en de prei, veel frisse tonen en een redelijk hoog smaakgehalte.
De smaakstijl die ik gebruikt heb, noemen we Fris[2]!

Ik heb daar geen wijn bij gedronken, helaas, want graag zou ik hier een glas Sauvignon Blanc bij gedronken hebben. Hier kan ik twee kanten op. Kiezen voor een krachtige Pouilly Fumé  van Ladoucette bijvoorbeeld, of helemaal aan de andere kant van de wereld rondkijken in Marlbourough waar ik dan uiteindelijk voor Clos Marguerite  zou kiezen. Een glas wijn met een fijne smaak, waarvan ik denk dat er een prachtig bruggetje van mooie zuren loopt naar mijn frisse kabeljauwtje!

 

 

 



[1] Peter Klosse is de auteur van een serie boeken op het gebied van de smaakleer. Hij  heeft baanbrekend werk gedaan in het concretiseren van het begrip ‘Smaak’ in culinair en vineus opzicht, waardoor gerecht en wijn nu veel beter te matchen zijn.

[2] De smaakstijl Fris heeft de volgende kenmerken: Hoge strakke tonen, laag  filmend, gemiddeld smaakgehalte en is als type fris, niet rijp!
Bron: Klosse, P (2003), Het Proefboek, de essentie van smaak, Baarn: Thirion Uitgevers

Lees ook:Pistolet zoent Pinot Noir
Lees ook:Wijn & Spijs: Klossiaans voor beginners
Lees ook:Wijn in Zuid-Afrika in de handen van vrouwen
Lees ook:Wat doet Chenin Blanc met een Italiaanse pasta?
Lees ook:Witte Bourgogne, schaal- en schelpdieren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>